Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

200 Χρόνια από τη γέννηση του Γκουνό

 

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του Σαρλ Γκουνό, η όπερα ‘Ρωμαίος και Ιουλιέττα’ -σε 5 πράξεις- παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, για έξι φαντασμαγορικές παραστάσεις.

 

Με τη σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου που κάνει το ντεμπούτο της στο ρόλο της Ιουλιέττας και τον περιζήτητο Ισπανό τενόρο Ισμαέλ Τζόρντι που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο ρόλο του Ρωμαίου, η Λυρική Σκηνή και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμούν τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σαρλ Γκουνό με την όπερα ‘Ρωμαίος και Ιουλιέττα’, η υπόθεση της οποίας αφορά το γνωστό σαιξπηρικό έρωτα που εκτυλίσσεται στη Βερόνα. Οι δυο νέοι εδώ παντρεύονται κρυφά, καθώς οι οικογένειές τους βρίσκονται σε διαμάχη. Κατά τη διάρκεια αντιδικίας, ο Ρωμαίος σκοτώνει τον εξάδελφο της Ιουλιέττας και εξορίζεται από την πόλη. Προκειμένου να αποφύγει γάμο με άλλον, όπως επιθυμεί ο πατέρας της, εκείνη πίνει ένα φίλτρο που τη ρίχνει σε βαθύ ύπνο, ενώ ο περίγυρός της τη θεωρεί νεκρή. Τα νέα φτάνουν στον Ρωμαίο, ο οποίος επιστρέφει και, θεωρώντας την αγαπημένη του νεκρή, φαρμακώνεται. Όταν εκείνη ξυπνά, καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και αυτοκτονεί προκειμένου να ενωθεί για πάντα μαζί του.

Για το τέλος του έργου ο Γκουνό διαφοροποιήθηκε από τον Σαίξπηρ και ακολούθησε την παραλλαγή που είχε εισαγάγει ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός του 18ου αιώνα Ντέιβιντ Γκάρρικ, και την οποία είχε επιλέξει επίσης ο Μπερλιόζ. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ξυπνά η Ιουλιέττα ο Ρωμαίος δεν έχει χάσει ακόμα πλήρως τις αισθήσεις του, έτσι ώστε να είναι ακόμα εφικτός ένας τελευταίος διάλογος, ένα τελευταίο ντουέτο, ανάμεσα στους δύο ερωτευμένους.

Τα σκηνικά υπογράφει ο διακεκριμένος Γερμανός σκηνογράφος Γιοχάννες Συτς, ο οποίος έχει υπογράψει σημαντικές παραστάσεις σε κορυφαία θέατρα ανά την Ευρώπη αλλά και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές, ενώ στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει δουλειά του για το Εθνικό Θέατρο το 2010, στον Ορέστη του Γιάννη Χουβαρδά.

Φωτισμοί: Φραντς Πέτερ Ντάβιντ/ Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος/ Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός/

Σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης.

Παραστάσεις: 25, 28 Φεβρουαρίου, 02, 04, 07, 11 Μαρτίου, 19.30 (Κυριακές στις 18.30)/ Εισιτήρια: 15, 20, 35, 50, 55, 80 ευρώ 
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ/

Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)/ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, τηλ. 2168091000, www.nationalopera.gr