Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

43η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: ‘ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΝ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ’...

 

Κυριακή 06 Μαΐου 10:00 π.μ., στην Καστοριά. ΟΛΟΙ ΕΔΩ. Στη δράση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχιση της ανθρώπινης θηριωδίας, τη γνωστή ‘γιορτή – έκθεση γούνας’ που... πανηγυρίζει το ιστορικό θανάτων εκατομμυρίων ζώων με βασανισμό. Στα ‘εκτροφεία’ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ...

Για μια ακόμη φορά η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εκφράζει τον αποτροπιασμό για την εμπορική πλην όμως εγκληματική και φρικιαστική δραστηριότητα, που εξυπηρετεί μόνο την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Τη γνωστή Έκθεση γούνας στην Καστοριά. Και συμμετέχει στη δράση διαμαρτυρίας ενάντια στο βασανισμό και τη θανάτωση γουνοφόρων ζώων στα εκτροφεία – βυρσοδεψεία σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύγχρονα κολαστήρια, όπου τα ζώα αναίτια ζουν φυλακισμένα μέσα σε άθλιες συνθήκες μέχρι να καταλήξουν με έναν βασανιστικό θάνατο.

Μέχρι τότε όμως...

Όντας άγρια, τα ζώα βρίσκονται υπό αιχμαλωσία σε κάτι άθλια μικροσκοπικά κλουβιά, προσπαθώντας αδιαλείπτως να ελευθερωθούν. Και... δαγκώνουν τα σίδερα της φυλακής τους, ενώ κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

Ακολουθούν: Ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά είναι διπλά ή μάλλον... πολλαπλά άτυχα, καθώς δεν θα πεθάνουν αμέσως. Έτσι...

 

Γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους

Και όλα αυτά με την κάλυψη του νόμου και του κράτους, που κλείνουν τα μάτια στο έγκλημα σε τούτους τους άγριους χώρους βασανισμού όπου απαξιώνεται η Ζωή, η Ελευθερία και η Ανθρωπιά.

Είναι παρήγορο που... η σύγχρονη κοινωνία απορρίπτει όλο και περισσότερο τη χρήση φυσικής γούνας, αντικαθιστώντας την με υλικά που είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά, πιο φτηνά και δεν προϋποθέτουν βάναυσες πρακτικές σε άλλα όντα. Και... διάσημοι σχεδιαστές μόδας εξαιρούν τη χρήση γούνας από τις δημιουργίες τους, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές άφθονες που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος, χωρίς θάνατο, χωρίς βασανισμό ζώων.

Κι ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε νομοθεσία σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών, με πρόσφατη τη Νορβηγία, ΕΣΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ να εκτρέφεις γουνοφόρα ζώα για την εκμετάλλευση της γούνας τους, μην παίρνοντας νομοθετικά μέτρα, μη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταδιακής κατάργησης αυτού του τύπου βιομηχανιών και αντικατάστασης της παραγωγικής τους δραστηριότητας με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αρνούμενη να υποστηρίξεις εναλλακτικούς τρόπους οικονομικής ανάπτυξης που τιμούν τον πολιτισμό και δεν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με θεμελιώδεις αξίες.

 

Ήρθε πλέον η ώρα...

… η Πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους στην τροποποίηση της νομοθεσίας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να ορίσει ημερομηνία απαγόρευσης τέτοιων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Εν όψει της κραυγαλέας 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Καστοριά, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους φιλοζωικούς φορείς, όλους τους ανθρώπους με λογική και ενσυναίσθηση, να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν, προκειμένου να βρεθούν τρόποι και λύσεις ώστε η ηθικά κατακριτέα αλλά και διαρκώς φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα να αντικατασταθεί με άλλες, που και ωφέλιμες είναι και προάγουν την ανθρώπινη φύση.

Συγχώρεσέ με αν σε στενοχώρησα. Ή σε προβλημάτισα. Ή απλά σου υπενθύμισα ένα γεγονός που πιθανόν και να μη σε αφορά.

Εγώ είμαι ένας ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Ήτοι διαρκώς μετακινούμενος. Αλλά και σε σπίτι να βρεθώ, καθρέφτη καθώς ξέρεις δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω. Αν ο δικός σου σε προτρέπει να καμαρώνεσαι ντυμένος ανάλογα και τάχα μοντέρνος και πολιτισμένος, αλλά στην ουσία όπως ο άνθρωπος των σπηλαίων, χωρίς τις δικές του ανάγκες, δεν έχω παρά να σου ευχηθώ να... γεμίσεις ένα σπίτι καθρέφτες και να το(ν)… κουβαλάς μαζί σου . Κι όταν για λίγο, τόσο δα, σταθείς δίπλα μου, τάχα να με χαϊδέψεις ή να με ταΐσεις, μην εκπλαγείς που εγώ ο πεινασμένος θα σου γυρίσω την πλάτη. Απεχθάνομαι, βλέπεις, τα... εκτροφεία ματαιοδοξίας, ό,τι κι αν λέει ο καθρέφτης σου και όσο και να (πιστεύεις ότι) σου πάνε...