Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αφηρημένες συνθέσεις και μεταξοτυπίες...

 

Έργα από πλούσια, 50χρονη εικαστική παραγωγή της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου και χαράκτριας Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεσή της με τίτλο ‘Άλλοτε και Τώρα’, που εγκαινιάζεται στις 07 Φεβρουαρίου στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960 καθώς και έργα με παραστατικά θέματα και τις περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της, που δημιουργήθηκαν μετά το 1970 και την οριστική εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζει στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη η καταξιωμένη ζωγράφος και χαράκτρια Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου.

Η καλλιτέχνις εργάστηκε παράλληλα σε έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων και χρησιμοποίησε μικτές τεχνικές. Ευδιάκριτες είναι οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και εκείνα για την ξηρασία της γης, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία. Στις αφηρημένες συνθέσεις επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, ενώ τα παραστατικά έργα εκπέμπουν αισιοδοξία, σε πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει εσωτερικός ρυθμός. Στα χαρακτικά πάλι, το ένα πλαίσιο διαδέχεται το άλλο, δημιουργώντας βάθος και διαφάνεια.   Όσο για τα χρώματα, είναι εντυπωσιακά, το ύφος λιτό, τα σχήματα καθαρά. 

Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται υλικό από το προσωπικό αρχείο της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου που αφορά στις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της.

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00. 

Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 22:00 (Από 07 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου). Ώρα εγκαινίων: 20.00/ Εισιτήρια: 7 & 3, 5 ευρώ.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, τηλ. 2103453111.