Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αφρίζω, αφρίζεις, αφρίζει...

 

...αφρίζουμε, αφρίζετε, αφρίζουν! Σε ποιους αναφέρομαι; Μα... φυσικά στους αφρώδεις οίνους, οι οποίοι στις 10 Δεκεμβρίου έχουν την...τιμητική τους στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην εκδήλωση ‘Αφρός και Φυσαλλίδες’.

 

Λευκά, ερυθρωπά, κόκκινα, ξηρά, γλυκά. Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση ‘Αφρός και Φυσαλλίδες’ που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία -η πιο... ευδαιμονική γευστική δοκιμή οίνων, αποκλειστικά αφρωδών- είναι μοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν τέτοια κρασιά, διαφόρων στυλ. Η εκδήλωση γευσιγνωσίας οργανώνεται επί τούτου λίγο πριν από τις γιορτές, αφού αυτές αποτελούν την κατ’ εξοχήν περίοδο κατανάλωσης αφρωδών οίνων σε όλο τον κόσμο. Βασικός στόχος ωστόσο των οργανωτών ήταν και παραμένει να φέρουν τον Έλληνα καταναλωτή πιο κοντά στα αφρώδη κρασιά, καθιστώντας τα ακόμα και μέρος της καθημερινότητάς του, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού. Άλλωστε, όπως θα διαπιστώσεις και στην εκδήλωση, πολλά από τα αφρώδη που παρουσιάζονται έχουν προσιτές έως ελκυστικές τιμές.

Απ’ όπου και αν προέρχονται, τα αφρώδη κρασιά είναι γοητευτικά, συναρπαστικά και ελκυστικά. Η πατρίδα τους, η Καµπανία, έγινε πασίγνωστη χάρη σε αυτά, αν και αφρώδεις οίνους παράγουν και πολλές άλλες περιοχές και χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο, φέτος θα υπάρχουν προς δοκιμή πολλές δεκάδες αφρώδη, όπως Cavas από την Ισπανία, Brachetto, Moscato d’Asti και Prosecco από την Ιταλία και, βέβαια, σαμπάνια από την Καμπανία.

Τα ελληνικά που φέτος κάνουν περισσότερο από ποτέ ηχηρή την παρουσία τους εδώ, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν βελτιωθεί επίσης σε τέτοιο βαθμό, που στέκουν ανταγωνιστικά έναντι πολλών αντίστοιχων κρασιών άλλων οινοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης, που έχουν καθιερωθεί για αυτά. Από τα αρώματα και τη γεύση τους, μέχρι τις έξυπνες και εντυπωσιακές πολλές φορές συσκευασίες τους, τα ελληνικά αφρώδη αποτελούν… ‘πειρασμό’, ενώ η τάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, είναι ανοδική.

Στην Ελλάδα αφρώδεις οίνοι παράγονται παραδοσιακά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (περιοχές Αμυνταίου και Ζίτσας), στην Πελοπόννησο και στη Ρόδο και κρασιά από τις περιοχές αυτές βρίσκονται στην «Αφρός και Φυσαλλίδες», χωρίς να λείπουν και οίνοι από πιο αναπάντεχες περιοχές, όπως η Αττική, η Θεσσαλία, η Κρήτη, η Λήμνος και η Σαντορίνη. Ακόμα πιο απρόσμενες είναι οι δύο ρετσίνες νέας γενιάς της εκδήλωσης, μία ημιαφρώδης και μία αφρώδης (με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, όπως στην Καμπανία), που θα εκπλήξουν όσους δεν τις έχουν δοκιμάσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος η ‘Sparkling Wine Day’ θα διεξαχθεί μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στο Κολωνάκι και στην ευρύτερη περιοχή του, εκεί όπου συναντώνται μερικά από τα κορυφαία και πολυτελή καταστήματα της πόλης. Όντας ανοιχτά αυτή την Κυριακή του χρόνου, θα φιλοξενούν έκαστο έναν αφρώδη οίνο από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και θα τον προσφέρουν στους πελάτες τους, εντείνοντας το εορταστικό κλίμα των ημερών με τις χαρούμενες και εύγευστες φυσαλλίδες του.

Τέλος, ο επισκέπτης στην έκθεση ‘Αφρός και Φυσαλλίδες’, με την είσοδό του στη ‘Μεγάλη Βρεταννία’ παίρνει ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον κατατοπιστικό κατάλογο κρασιών της εκδήλωσης, η οργάνωση της οποίας γίνεται από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με τους εξής χορηγούς γευστικής απόλαυσης: Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, Κατσικίσια Τυριά Maltezos Farm, Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Τρικαλινού και Τυριά Provence Deli. Επίσημα νερά της έκθεσης είναι το ήσυχο τοσκανέζικο Acqua Panna και το αφρώδες S. Pellegrino από τις Άλπεις.

Πληροφορίες: 210 766 0560 & info@vinetum.gr/ Ώρες λειτουργίας: 12:00-14:00 για επαγγελματίες (δωρεάν) και 14:00-20:00 για καταναλωτές (είσοδος 8 ευρώ).

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Βασ. Γεωργίου 1, τηλ. 2103330000, www.grandebretagne.gr