Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αναμνήσεις του εφήμερου

 

Μια σειρά έργων μικτής τεχνικής από την τελευταία της συλλογή με τίτλο ‘Παλίμψηστο Μνήμης’ παρουσιάζει από τις 24 Μαΐου στην γκαλερί Σκουφά η Λίνα Πηγαδιώτη-Τζήμα.

 

Αντικείμενα μιας χρήσεως και άλλα εφήμερα στοιχεία συνθέτουν τη νέα δουλειά της Λίνας Πηγαδιώτη ‘Palimpsest of Memory’ στην γκαλερί Σκουφά. Η πλαστικότητα της συναρμολόγησης, του κολάζ, της εκτύπωσης, αλλά και της χαρακτικής επικρατεί σε αυτά τα έργα που ‘υπαινίσσονται’ τη διάσταση μεταξύ της προσωπικής και δημόσιας σφαίρας, της φύσης και της τεχνολογίας, της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας και των συνεπειών της, με παραλληλισμούς και συσχετισμούς που αφορούν στο εφήμερο και την αβεβαιότητα των συνθηκών της σύγχρονης ζωής.

Η καλλιτέχνις διευρύνει τα εικονογραφικά στοιχεία (αντικείμενα, found objects) και τις γλυπτικές μορφές από τη δισδιάστατη επιφάνεια στον τρισδιάστατο χώρο της γκαλερί, με τον ίδιο τρόπο που οι μινιμαλιστές, οι εννοιολογικοί και οι αφαιρετικοί εξπρεσιονιστές έχουν πειραματιστεί με αυτές τις μετατοπίσεις.

Τα χωρικά κολάζ θέτουν προκλήσεις στην έννοια του έργου ως αντικειμένου, καθώς και στη σχέση του έργου με τον θεατή, ενώ τονίζουν τις κοινωνικές παραμέτρους του έργου τέχνης και την ευαισθησία που καθορίζει την αντίληψη του καλλιτέχνη για την κοινωνική πραγματικότητα.

Η εικαστικός επιχειρεί εδώ να δώσει νέα ζωή στην τεχνική του κολάζ, προσθέτοντας σχολαστικά πολύπλευρα στοιχεία, ώστε να ανακαλύψει και να διαμορφώσει το μέσο και την εικαστική γλώσσα που απαιτείται σε αυτή τη νέα ιστορική και συλλογική στιγμή που επιδιώκει ένα διαφορετικό μέλλον. Αυτά τα έντονα, αλλά και αινιγματικά οπτικά αντικείμενα που καταγράφουν μια σειρά από ετήσιες αναμνήσεις, συναθροίζονται στο έργο της Πηγαδιώτη, στην προσπάθεια να εφεύρουν μια νέα προσωπική αφήγηση που θα βοηθήσει τον θεατή αλλά και την εικαστικό να ερμηνεύσει το παρελθόν και να φανταστεί ένα διαφορετικό μέλλον.

Η δουλειά αυτή της Λίνας Πηγαδιώτη δημιουργήθηκε υπό τους ήχους των συνθέσεων του Σταύρου Σοφιανόπουλου και τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, 8.00 μ.μ./ Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου έως 09 Ιουνίου/ Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ: 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00.

Επιμέλεια: Σωζήτα Γκουντούνα, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης.

Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι, 106 73, τηλ. 210-3643025, 210-3603541, www.skoufagallery.gr