Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αναπάντεχοι συνδυασμοί

 

Μια σειρά από μοναδικά έργα του καταξιωμένου καινοτόμου Ρώσου καλλιτέχνη Alexander Lozovoy, του μοναδικού εν ζωή που μαθήτευσε δίπλα στους κορυφαίους ζωγράφους και δημιουργούς της Ρωσικής Πρωτοπορίας, παρουσιάζει από τις 05 Δεκεμβρίου η γκαλερί Ίρις της Μαρίζας Φασιανού. Η έκθεση ‘Russian Avant Garde Traditions’ είναι στην κυριολεξία μια… έκρηξη χρωμάτων!

 

Η ζεστασιά, η δύναμη και η έκταση των χρωμάτων συνθέτουν την ενέργεια που δίνει ένα έργο τέχνης. Για τον ίδιο η χρήση του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρώματος δεν είναι μόνο εργαλεία ταυτότητας ή διήγησης, αλλά αποτελούν “ηλεκτρικά ρεύματα” που γαλβανίζουν την ψυχή και σοκάρουν το μάτι. Είναι μια εμπειρία, που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια “shocking θεραπεία” που μας ξυπνάει από την οπτική αδιαφορία. Αιχμάλωτοι ανάμεσα σε αυτά τα μαγνητικά πεδία, δεν μπορούμε να παραμείνουμε ασυγκίνητοι ή στατικοί. ‘Τα έργα του Lozovoy, είτε αφηρημένα είτε μεταφορικά, με αυτή την έκρηξη χρωμάτων μας μεταφέρουν από τον παθητικό διαλογισμό σε μια δυναμική αλληλεπίδραση. Τα μοναδικά κολάζ του αποτελούν μια μονοτυπία από αφηρημένες συνθέσεις, με ρυθμό, διακεκομμένο μέτρο, όπως ένας αυτοσχεδιασμός σε jazz κομμάτι. Τα κολάζ του Lozovoy λειτουργούν με τους κανόνες της μουσικής. Είναι φανερό ότι ο ίδιος μοιράζεται την ίδια κοσμοθεωρία με τους Pavel Filonov, Vasilii Kandisky και Mikhail Matiushin, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον κόσμο σαν ένα ενιαίο γιγαντιαίο οργανισμό που καρδιοχτυπά και πάλλεται σε μια συνεχή μεταμόρφωση’. Αυτά αναφέρει για τα έργα του Alexander Lozovoy -η έκθεση του οποίου,‘Russian Avant Garde Traditions’, παρουσιάζεται στην γκαλερί Ίρις- ο κορυφαίος κριτικός τέχνης John E. Bowlt (Professor, University of Southern California, Los Angeles U.S.A) με ειδίκευση στη Ρωσική Πρωτοπορία.

Με τους καμβάδες του να συγκροτούνται από την εφαρμογή μικροσκοπικές πινελιές (brushstrokes) διαφόρων χρωμάτων που δεν «συμφωνούν ούτε συγχωνεύονται» απαραίτητα μεταξύ τους, δίνει έτσι ένα γενικό αποτέλεσμα ακραίας φωτεινότητας και διαύγειας, και με αναπάντεχα υλικά, όπως κομμάτια φλοιού βελανιδιάς, ο Lozovoy χαρακτηρίζεται ως ‘επαναστάτης’ των ορμητικών χρωματικών συνδυασμών, με επιρροές από τον πατέρα του, μαθητή του Malevich, και «δασκάλα» του την Barbara Bubnova (1886 - 1983), η οποία δούλεψε και συμμετείχε σε εκθέσεις με το «πάνθεον» των εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, V. Kandinsky, K. Malevich, P. Filonov, A. Rodchenko, καθώς και άλλους Ρώσους ζωγράφους της εποχής εκείνης.

Επιμέλεια: Όλγα Καρντασίδη.

Εγκαίνια: Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου, 19.00/ Διάρκεια: Μέχρι 15 Ιανουαρίου/

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα: με ραντεβού /

Τρίτη – Πέμπτη - Παρασκευή: 12.00-15.00, 17.00-20.00/ Τετάρτη & Σάββατο: 12.00-15.00.

Γκαλερί Ίρις: Αντήνορος 12, Αθήνα, τηλ. 2107241580.