Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αναζητώντας τη Χαμένη Αγαπημένη

 

Με τίτλο "Immortal Love or Ode to the Past", η τέταρτη ατομική έκθεση της Ράνιας Μπέλλου και σχέδια τα οποία φιλοτέχνησε η καλλιτέχνις τα τελευταία δύο χρόνια, έργα που βασίζονται σε ένα ερωτικό ημερολόγιο της περιόδου 28 Μαΐου 1945 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 1952, το οποίο ανακάλυψε σε κάποια υπαίθρια αγορά της Αθήνας, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις Kalfayan Galleries.

 

Με αφετηρία το ημερολόγιο του Π. Στάη, στο οποίο ο συντάκτης του αποτύπωσε στο χαρτί σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα, αλλά και δικά του ερωτικά ποιήματα, η Ράνια Μπέλλου ξεδιπλώνει την 4η ατομική της έκθεση, βαφτίζοντάς την με ένα από τα ποιήματα του ημερολογίου, το ‘Immortal Love or Ode to the Past’ που γράφτηκε στη Σμύρνη το 1919 και, εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα, είναι γραμμένο στα αγγλικά και αφιερωμένο στην εκλεκτή της παιδικής του ηλικίας, Μάρθα, την οποία ο κάτοχός του αποχωρίστηκε πριν τριάντα πέντε χρόνια, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το παλιό χειρόγραφο ημερολόγιο έχει σκληρό, δερματόδετο εξώφυλλο το οποίο κοσμεί η Ακρόπολη, σχεδιασμένη και ζωγραφισμένη στο χέρι. Η επίμονη νοερή παρουσία της αγαπημένης του κατόχου του χειρογράφου ενισχύεται από το έντονο αίσθημα απώλειας που βιώνει και από την εμμονή του να την αναζητά. Παρατηρώντας τα χειρόγραφα του Στάη, η Μπέλλου αποκόμισε την εντύπωση ότι ο συντάκτης επέστρεφε σταθερά σε εικόνες της παιδικής του ηλικίας, εξυμνώντας το παρόν. Κι όπως σημειώνει: ‘Τα γραπτά συχνά λειτουργούν ως απόδειξη των αφηγήσεων μέσω των οποίων μαθαίνουμε για ένα παρελθόν που δεν μπορεί να επαναληφθεί, αλλά μπορεί να περιγραφεί, των αφηγήσεων εκείνων που κινούνται προς τα πίσω και προς τα μέσα στο εσωτερικό μιας ζωής’[1]. Κατ’ αυτό τον τρόπο, από μια παλιά φωτογραφία κι ένα χειρόγραφο απόσπασμα κάποιου αγνώστου που έχει πεθάνει πριν καιρό, μπορεί να προκύψει ένας στενός προσωπικός δεσμός, ανακαλύπτοντας την ταυτότητά μας μέσα από τις ζωές των άλλων’.

Αναλαμβάνοντας το καθήκον να αναπλάσει το σύμπαν του Π. Στάη, η καλλιτέχνις ξανάδωσε ζωή και δημιούργησε εικόνες για γεγονότα, χαρακτήρες και στιγμιότυπα της ζωής του, με μια σειρά από διάτρητα, κατακερματισμένα αλλά και αλληλοσυνδεόμενα, στρωματοποιημένα επίπεδα λεπτών σχεδίων, τα οποία αποτυπώνουν στιγμές από την περίοδο 1910-1920 στη Σμύρνη, καθώς και την περίοδο 1940-1950 στην Αθήνα.

Χρησιμοποιώντας τον γραφίτη με ιδιαίτερη λεπτότητα και με έμφαση στη λεπτομέρεια, με μια νέα παλέτα πολύχρωμου αραχνοΰφαντου χαρτιού, η καλλιτέχνις λαξεύει το φως και, εκμεταλλευόμενη τη διαφάνεια του υλικού, κινείται μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης τόσο στα τοπία όσο και στα ιδιότυπα πορτρέτα της, καταλήγοντας η ίδια συγγραφέας, καθώς δίνει το χώρο σε προσωπικά συναισθήματα και μνήμες να εισβάλουν και να εμπλουτίσουν τη μυθιστορηματική αφήγηση, σχολιάζοντας παράλληλα την έμφυτη επιθυμία μας ‘να ξαναγράψουμε την ιστορία, τη δική μας και των άλλων’.

Το μεγάλων διαστάσεων έργο με τίτλο "Be your Freedom and Build your own Kingdom, 2017" δημιουργήθηκε πάνω σε ένα κολάζ πολύχρωμων λωρίδων χαρτιού που αποδίδουν μια σκηνή από υπαίθρια αγορά στη Σμύρνη. Αντίστοιχα, τα σχέδια "Climbing up the Acropolis I και III’ περιλαμβάνουν ίχνη αρχιτεκτονικής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Στο δεύτερο σχέδιο από τη σειρά “Climbing up the Acropolis, 2017”, οι ζωηρές αποχρώσεις του μπλε και οι έντονες παράλληλες γραμμές –που αναπόφευκτα παραπέμπουν σε σημαία- αντιπαραβάλλονται με το ερωτευμένο ζευγάρι που κάνει βόλτα στις εμβληματικές στήλες του Παρθενώνα.

Εγκαίνια: 22 Φεβρουαρίου, 19.00 – 22.00/ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15 (Από22 Φεβρουαρίου έως 14 Απριλίου).

Kalfayan Galleries: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 2107217679, www.kalfayangalleries.com