Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ανιχνεύσεις Ζωής...

 

Ο Maurice Godelier, παγκόσμιος ανθρωπολόγος και ομότιμος καθηγητής στην ΕΗΕSS, κάτοχος Χρυσού μεταλλίου του CNRS, την Πέμπτη 17 Μαΐου δίνει τη διάλεξη ‘Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό’ στο Μέγαρο Μουσικής. Η ομιλία είναι στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

 

Τις θέσεις του που εμπεριέχονται στο βιβλίο του ‘Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό’ (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις CNRS, 2016) παρουσιάζει στη διάλεξη που δίνει στο Μέγαρο Μουσικής με τον ομώνυμο τίτλο ο ανθρωπολόγος Maurice Godelier, προσεγγίζοντας το διττό ερώτημα: ‘ποια είναι η φύση και ποια η σημασία του φαντασιακού και του συμβολικού στη δημιουργία των κοινωνιών και στην ύπαρξη των ατόμων;’.

Στη διάλεξή του ο διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας, που ανιχνεύει τη ζωή στο απειροελάχιστο, ανατρέχει στο χρόνο, εξερευνά τα όρια του σύµπαντος και µετατρέπει την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις, επισημαίνει: ‘Εάν καθετί φαντασιακό είναι φανταστικό, καθετί φανταστικό δεν είναι φαντασιακό. Το φαντασιακό αναφέρεται σε δύο διακριτούς τοµείς: στην Τέχνη και στα παιχνίδια αφενός, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στους πολιτικούς μύθους αφετέρου. Ο άνθρωπος, με την ικανότητά του να φαντάζεται, μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Στους μύθους ή στις θρησκείες, για παράδειγμα, αυτό που είναι φανταστικό δεν συλλαμβάνεται ποτέ ούτε βιώνεται ως φαντασιακό από εκείνους που πιστεύουν σε αυτό. Αυτό λοιπόν το φανταστικό, πιο πραγματικό από το πραγματικό, είναι υπέρ-ρεαλιστικό’.

Και συνεχίζει: ‘Ενώ ο Λεβί-Στρως υποστηρίζει ότι «το πραγματικό, το συμβολικό και το φανταστικό» είναι «τρία ξεχωριστά επίπεδα», ο Mωρίς Γκοντελιέ δείχνει αντιθέτως ότι το πραγματικό δεν λειτουργεί ξεχωριστά από το συμβολικό και το φανταστικό. Τα τελετουργικά, τα αντικείμενα λατρείας και οι ιεροί τόποι μαρτυρούν την πραγματικότητα και συνεπώς την αλήθεια της ύπαρξης των θεών, των πνευμάτων ή του Θεού για ένα μέρος της Ανθρωπότητας. Το συμβολικό είναι αυτό που επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται και αυτό που κάνουν’.

Προλογίζει ο Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Έναρξη: 19.00/ Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr