Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Απ’ τα λιμάνια και τις λαϊκές συνοικίες

 

Aναζητώντας το ρεμπέτικο’ είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνουν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Banquet του Μεγάρου οι Rebetien, το Τρίο Κατάρα και η Ρεμπέτικη Μπάντα από την Ελλάδα, καθώς και οι Kosmokratores από το Βέλγιο, σε μια κοινή προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει με φρεσκάδα και δυναμισμό το ρεμπέτικο.

 

Με διάθεση ανανέωσης αλλά και με γνώση, οι Rebetien, το Τρίο Κατάρα, η Ρεμπέτικη Μπάντα και οι Kosmokratores προσεγγίζουν από την αίθουσα Banquet του Μεγάρου το Ρεμπέτικο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητά του και καταχωρώντας το, στον ‘Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO’ για την ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας’.

Το λαϊκό αστικό τραγούδι των λιμανιών, των φτωχών συνοικιών, των φυλακών, με τις ρίζες του να χάνονται μέσα στην ευρύτερη παράδοση του δημοτικού και των κλέφτικων έτσι όπως αφομοιώνονται στο χωνευτήρι των πρώτων αστικών κέντρων του 19ου αιώνα, είναι ίσως το τραγούδι με την πιο έντονη ταυτότητα. Από τα πρώτα «μουρμούρικα» που ακούγονταν από το 1834 στις φυλακές του Μεντρεσέ στην Πλάκα (εκεί που θα φυλακιστεί αργότερα ο Μακρυγιάννης), μέχρι τα σεβνταλίδικα της πλατείας Ψυρρή, τα «γυαλάδικα» του Πειραιά και τα Μικρασιάτικα, ξετυλίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι που διέγραψε πολλούς κύκλους ζωής, μετασχηματίστηκε και έμοιασε κάποια στιγμή να δύει.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με τη διεισδυτική διάλεξή του το 1949 τόλμησε να αναδείξει όχι μόνο το ήθος και την κοινωνική του διάσταση, αλλά και τη μουσική του σημασία.

Η δωρικότητα, το συγκρατημένο πάθος του, η βαθιά αξιοπρέπεια με την οποία εκφράζει τον πόνο, την απώλεια, τον έρωτα, και το περιθώριο, άγγιξαν τους νέους κυρίως δημιουργούς και εκτελεστές που με μια απρόβλεπτη σκυτάλη το περνάνε από γενιά σε γενιά. Ζωντανό, αληθινό και γεμάτο δύναμη.

Στη βραδιά συμμετέχουν οι... ανοιχτοί στον πειραματισμό και διεθνείς Rebetien, με ήχο που θυμίζει κατά πολύ το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου, παραπέμποντας σε σμυρναίικη ορχήστρα του Μεσοπολέμου, με ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και τεχνοτροπιών στη διάθεσή τους, αλλά και έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, το Τρίο Κατάρα, με ήχο που σε γυρνάει πίσω στο παλιό αστικό λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του 1930, ’40 και ’50, παντρεύοντας παράλληλα ηχοχρώματα και αρμονίες από άλλα μουσικά είδη με τα κλέφτικα, τα αντάρτικα, τα δημοτικά και τα νησιώτικα να προστίθενται σε ένα ρεπερτόριο που εναλλάσσεται από εμφάνιση σε εμφάνιση, η Ρεμπέτικη μπάντα, με τραγούδια που ακούγονταν στα σοκάκια του Πειραιά και στα δρομάκια της Αθήνας ως τις επιτυχίες του Τσιτσάνη και του Παπαϊωάννου και οι Kosmokratores, ευγενείς εραστές του ρεμπέτικου, από το Βέλγιο, που επιδίδονται σε διασκευές ρεμπέτικων σε ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά), χωρίς αλλοίωση των μελωδικών και ρυθμικών γραμμών του είδους που αποτελούν το δίαυλο ενός ειρηνικού μουσικού «κινήματος», αγγίζοντάς το με σεβασμό, παιδεία και γνώση, και παρουσιάζοντάς το για πρώτη φορά, σε ευρύ κοινό, σ’ αυτήν τη μορφή.

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια: 7 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι, 11 & 18 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr