Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Από τη λυχνία στους υπολογιστές

 

Το ξέρεις ότι ολόκληρος ο τόμος της ‘Οδύσσειας’ χωράει σε ένα τσιπάκι πυριτίου, μόλις 0.05 τετραγωνικά χιλιοστά; Στην εκδήλωση ‘Η Οδύσσεια της Νανο-Ηλεκτρονικής’ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού ‘CAFE SCIENTIFIQUE’ στο κελάρι του Atheneum τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Δημητράκη, θα μάθεις αυτό, καθώς και άλλα πολλά εξίσου ενδιαφέροντα.

 

Στο καλαίσθητο κελάρι του Athenaum ο Ερευνητής Β’ στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κ. Παναγιώτης Δημητράκης δίνει ομιλία για την εξέλιξη της επιστήμης της Νανο-ηλεκτρονικής, από τις λυχνίες μέχρι τις σημερινές υπερυπολογιστικές μηχανές, στο πλαίσιο του θεσμούCAFE SCIENTIFIQUE’, που δίνει μία φορά το μήνα τη δυνατότητα στους πολίτες, μέσα από μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων, να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Η Οδύσσεια είναι το προσωπικό ταξίδι του καθενός στη διάρκεια της ζωής του για να βρει το νόημά της. Όμως, οι Επιστήμες -και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία- έχουν μια μακραίωνη εξέλιξη από την εμφάνιση του ανθρώπου, εκφράζοντας τη βαθύτερη ανησυχία του για την κατανόηση του κόσμου. Έχουν, δηλαδή, τη δική τους Οδύσσεια.

Στη σύντομη αυτή ομιλία, μέσα από παραδείγματα της καθημερινής μας ζωής ώστε να γίνει πιο κατανοητή η αποδόμηση πολλών τεχνολογικών «θαυμάτων», θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε την επιστήμη της Νανο-ηλεκτρονικής, ακολουθώντας τα βήματα της εξέλιξής της, από την εμφάνιση των λυχνιών μέχρι τις σημερινές υπερυπολογιστικές μηχανές. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, πέρα από τις όποιες καινούριες έννοιες και γνώσεις παρουσιαστούν, να σταθούμε και στο «επεισόδιο της Οδύσσειας» που επιτελείται στην Ελλάδα από επιστήμονες και ερευνητές προκειμένου να αλλάξει αμφίδρομα η σχέση τους με την κοινωνία: με σύγχρονες μεθόδους νανοτεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σύγχρονων Νανοηλεκτρονικών διατάξεων (έτσι καταφέραμε να έχουμε ισχυρούς mini υπολογιστές στα κινητά μας) γράφτηκε σε τσιπάκι πυριτίου όλος ο τόμος της Οδύσσειας (303 σελίδες Α4, ~15τμ επιφάνειας) σε μόλις 0.05 τετραγωνικά χιλιοστά, όπου το κάθε γράμμα είναι περίπου 50 δισεκατομμυριοστά του μέτρου (νανόμετρα)!

Έναρξη:  7 μ.μ./ Είσοδος: ελεύθερη.

Athenaum: Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 3210239