Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ατμοσφαιρικό, ερωτικό ταξίδι

 

Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι όπου η πλοκή αντικαθίσταται από τις αισθήσεις και η διαδρομή από τη δύναμη της τέχνης και την ένταση του έρωτα παρουσιάζει για έξι μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 25 Ιανουαρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο Orpheus παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με την Ομάδα οper(ο), αναγνωρισμένο σχήμα για τη συμβολή του στις παραστατικές τέχνες που δοκιμάζουν τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας, αλλά και των site-specific performances.

 

Μια εικαστική παράσταση μουσικού θεάτρου είναι το έργο ‘Orfeus’ που βασίζεται στο μύθο του Ορφέα και την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ και ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με στόχο την ποιητική απεικόνιση μιας δυστοπικής πραγματικότητας και την ομάδα να επικεντρώνει τη δραματουργία της σε πέντε σκηνές του μύθου -σε πέντε «στιγμές» που προσδιορίζονται ως «Θρήνος», «Κατάδυση», «Κοίταγμα», «Μεταμόρφωση», «Θάνατος»- επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο μια σκηνική ανασύνθεση και απόδοση του ορφικού μύθου μέσα από την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθείς την κάθοδο του Ορφέα προς τον Άδη και την καταληκτική αποτυχία του να κερδίσει τη μάχη μαζί του. Συνοδοιπόροι επί σκηνής, οι συντελεστές της παράστασης αφηγούνται, ο καθένας μέσω της τέχνης που εκπροσωπεί, το υπαρξιακό ταξίδι του Ορφέα προς την ολοκλήρωσή του -το τέλος του.

Το έργο αποτελεί μια σκηνική διερεύνηση, με τα εργαλεία του μουσικού θεάτρου, των ακατάβλητων λόγων που οδηγούν τον άνθρωπο στην αιώνια αυτή ήττα. Μια ήττα που δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά την επιστροφή και την απελευθέρωση με τη μυθική μορφή του Ορφέα, κεντρική στην ιστορία του μουσικού θεάτρου, να απομονώνεται εδώ από το μύθο του έρωτά του με την Ευρυδίκη και να εξελίσσεται σε ένα έμβλημα της πάλης με το θάνατο. Η λυρική τέχνη κι η ερωτική επιθυμία αναδεικνύονται σε ισχυρά όπλα του για την ανατροπή του θνητού και την επικράτηση του αιώνιου. Όπως σημειώνουν η Εριφίλη Γιαννακοπούλου και η Ειρήνη Γεωργαλάκη που επιμελούνται τη σκηνοθεσία της παράστασης: ‘Πρόκειται για ένα έργο όπου ο μύθος του Ορφέα μαζί με την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ αφηγούνται την πορεία ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει τη δυνατότητά του για υπέρβαση. Αφορμή και κίνητρο για την πορεία αυτή είναι η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης και του έρωτα. Ο Ορφέας είναι ένας μύθος, αλληγορία της ανθρώπινης πάλης, τόσο παλιός όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Μια ιστορία ποιητικά ειπωμένη, κατασκευασμένη από τον άνθρωπο, που εκθέτει τις τεράστιες αντιθέσεις της ανθρώπινης φύσης: τη δυνατότητα για υπέρβαση και τη θνητή, πεζή πλευρά του. Την αδυναμία στην αντίσταση να γυρίσει το βλέμμα και να κοιτάξει, και την αγωνία του να νικήσει το θάνατο’.

Ιδέα-σύλληψη: oper(o)/ Σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης/ Δραματουργία: Άγγελος Σκασίλας/ Σκηνικά: Κατερίνα Χάρου/ Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου/ Κίνηση: Πωλίν Υγκέ/
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας/ Σχεδιασμός ήχου: Μπράιαν Κουν./ Για τη μουσική του έργου έπαιξαν οι: Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Γκουίντο ντε Φλάβιις (σαξόφωνο), Βασίλης Δημακόπουλος (φωνή)/ Μετάφραση Τ. Σ. Έλιοτ: Χάρης Βλαβιανός.

Παραστάσεις: 25, 26, 27, 28 Ιανουαρίου & 02, 03 Φεβρουαρίου, 20.30/ Εισιτήρια: 12, 15ευρώ/ Φοιτητικό - παιδικό: 8 ευρώ/ Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)/ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Α. Συγγρού 364, τηλ. 2168091000, www.nationalopera.gr