Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αυτά τ’ ακόλαστα παιδιά... (video)

 

Θέλει να σκοτώσει η ‘Μήδεια’ στην οπερέτα του διακεκριμένου συνθέτη Νίκου Κυπουργού, έργο που συνέθεσε μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το λιμπρέτο της οποίας βασίζεται στη Μήδεια του Μποστ. Η Μήδεια παρουσιάζεται στις 27 & 28 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο. Διευκρίνιση: Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 16 ετών.

 

Το καυστικό και πικρό χιούμορ του Μποστ αναδεικνύει μέσα από τη μουσική του ο Νίκος Κυπουργός, στο έργο του ‘Μήδεια’, με την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου στον ομώνυμο ρόλο, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο του κύκλου Operetta restart.

Η Μήδεια του Μποστ είναι μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της όχι τόσο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, που την απατά, όσο επειδή αυτά είναι τεμπέλικα, ακόλαστα και ‘δεν παίρνουνε τα γράμματα’. Ως γνωστόν, ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα. Η σάτιρά του έβαζε στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει για το έργο ο Νίκος Κυπουργός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ξεκίνησε από τη θρυλική ‘Λιλιπούπολη’ και έχει συνθέσει δεκάδες έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, φωνητική μουσική, ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για χορό, καθώς και τραγούδια, ‘Θέλω να πιστεύω ότι οι αλλαγές αυτές, αναγκαίες για τη μετατροπή ενός θεατρικού έργου σε μουσικό, δεν αλλοιώνουν –δεν επηρεάζουν το γράμμα και κυρίως– το πνεύμα του Μποστ. Τέλος, ο δεκαπεντασύλλαβος, παρά τον δεσμευτικό του χαρακτήρα –ή ακριβώς εξαιτίας του– προκαλεί τον συνθέτη να αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισής του, ώστε να μετατρέψει τη φαινομενική μονοτονία σε ποικιλία. Για μένα πάντως το μεγάλο στοίχημα ήταν κατ’ αρχάς η συνομιλία με τον ίδιο τον Μποστ. Αυτή την τόσο ιδιοφυή προσωπικότητα με το καυστικό και πικρό χιούμορ. Όλη μου η έγνοια ήταν πώς αυτό το χαρακτηριστικό “μποστικό” χιούμορ θα μεταφερθεί και στη μουσική. Ακόμη κι αν δεν συναντηθήκαμε στη ζωή, είχα την ευκαιρία για μια συνάντηση μαζί του μέσω της τέχνης. Αυτά είναι τα ωραία δώρα της δουλειάς μας’.

 

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης/ Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant/ Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης / bijoux de kant

Κινησιολογία: Άγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra)/ Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, Ευγένιος Τζαφέστας/ Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος/ Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου/ Διεύθυνση φωνητικού συνόλου chóres: Μαρίνα Σάττι/

Πρόσωπα με τη σειρά που εμφανίζονται:

Πέτρος Σαλάτας, Μαρισία Παπαλεξίου, Δημήτρης Πακσόγλου, Λυδία Αγγελοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Κάβουρας, Τζούλια Σουγλάκου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Γιώργος Ματθαιακάκης, Σταμάτης Πακάκης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Χάρης Ανδριανός, Νικόλας Μαραζιώτης, Αλέξανδρος Γάβαρης.

Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής/ Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs: Δέσποινα Δρανδάκη, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Γεωργία Ζαχαριάδη, Δανάη Πολίτη, Δήμητρα Σπέλα, Ίρις Τούλα-Γουργιώτου, Δανάη Χαντά-Μάρτιν/ Άγνωστος στρατιώτης: Ντένης Μακρής/ Εύζωνες: Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Μιχάλης Ψαλίδας/ Συμμετέχει οκταμελές φωνητικό σύνολο: Γιάννης Κάβουρας, Σταμάτης Πακάκης, Νίκος Μαραζιώτης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Αλέξανδρος Γάβαρης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος

Έναρξη: 20.00/ Είσοδος: Ελεύθερη/ Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFestival.org

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ: Λ. Συγγρού 364, τηλ. 21 6809 1000.