Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Δελφίνι, δελφινάκι, πάμε πιο γρήγορα...

 

Θεωρούνται από τα πιο έξυπνα πλάσματα στον πλανήτη. Γεννήθηκαν για να... οργώνουν ωκεανούς. Αντί γι’ αυτό γίνονται θέαμα στα αθώα παιδικά μάτια, μπολιάζοντάς τα -για μια ακόμη φορά- με την αδικία, την εκμετάλλευση και την ανομία ενός ενήλικου κόσμου που η μισαλλοδοξία και η έπαρσή του δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παράδειγμα προς μίμηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΜΑΪΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. ΕΚΤΟΣ... ΑΝ ΕΚΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ... ‘ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ’ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ

 

‘Τα δελφίνια δεν θα έπρεπε να κρατούνται σε πισίνες για σόου ή άλλες εμπορικές εκδηλώσεις’, δηλώνει ο Ευρωβουλευτής Stefan B. Eck και την Κυριακή 06 Μαΐου οργανώνει διαμαρτυρία στην Αθήνα, μπροστά από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και το δελφινάριό του, με τη συμμετοχή Φιλοζωικών Οργανώσεων.

Μπορεί να είμαι ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, αλλά… ξέρω τι θα πει ‘εγκλεισμός’ από φιλαράκια που μεγάλο μέρος της ζωής τους έζησαν στο Καταφύγιο. Και από άλλα… που… δεν τα κατάφεραν εκεί. Σκέφτομαι όμως πως στα καταφύγια -ή τουλάχιστον σε κάποια από αυτά- μας φροντίζουν προκειμένου να μας δώσουν υγιείς για υιοθεσία. Τα δελφίνια όμως ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ στα δελφινάρια μόνο και μόνο για να ψυχαχωγηθείς εσύ, όποιος και αν είσαι εσύ, που ψυχαγωγία σου θεωρείς τη φυλακή μιας άλλης ζωής, συναινώντας με τον τρόπο σου σε αυτήν.

Με την άποψή μου ευτυχώς συμφωνούν χιλιάδες. Ένας από αυτούς, ο Ευρωβουλευτής Stefan B. Eck έρχεται στην Αθήνα, οργανώνοντας σε συνεργασία των γερμανικών οργανισμών ProWal και Whale and Dolphin Conservation Forum (WDSF) και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διαμαρτυρία μπροστά από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και το δελφινάριό του.

 

ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΚΟΜΑ…

Με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες των διοργανωτών, δηλώνοντας πως ‘συμμετέχει εδώ ως μέρος των πολύπλευρων ενεργειών της για το κλείσιμο του δελφινάριου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και την απαγόρευση εισαγωγής κητωδών στην Ελλάδα’ (κατ’ αντιστοιχία με την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα που επιτεύχθηκε με το νόμο το 2012 μετά από πολύχρονους αγώνες), συντάσσονται και άλλες Φιλοζωικές οργανώσεις, με τους ανθρώπους τους να ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στην απάνθρωπη τακτική της εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των πλασμάτων που ενώ γεννήθηκαν για να… οργώνουν τους ωκεανούς. καταλήγουν αιχμάλωτα χάριν της ανθρώπινης διασκέδασης και μισαλλοδοξίας.

Andreas Morlok (CEO ProWal):«Μιλήσαμε με πολλούς Έλληνες σχετικά με τα δελφινάρια και κανείς δεν υποστήριζε την αιχμαλωσία των δελφινιών. Όλοι τους ήταν πολύ οργισμένοι και πολλοί περιέγραψαν το θάνατο των έξι δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από το 2010 ως σκάνδαλο. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να βάλει ένα τέλος σε αυτό το θλιβερό κεφάλαιο!».

Ο διευθύνων σύμβουλος του WDSF Jürgen Ortmüller σχολίασε για την καμπάνια: «Συνεργαστήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη με την ProWal για το κλείσιμο δελφιναρίων, κάνοντας αναφορά στα αρνητικά τους. Αυτή η καμπάνια στην Αθήνα με έναν ευρωβουλευτή είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το κλείσιμο και άλλων φυλακών αυτών των ευαίσθητων θαλάσσιων θηλαστικών στην Ευρώπη».

(Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο διαχειριστής του Αττικού Ζωολογικού Κήπου δεν είχε άδεια από το 2013 έως το 2017. Στην αρχή του έτους, ο οργανισμός κατέθεσε μήνυση και έστειλε επιστολή στις Αρχές, γεγονός που επισημάνθηκε ευρέως από τα ΜΜΕ. Μαζί με τον Ευρωβουλευτή Stefan B. Eck, οι οργανισμοί σχεδιάζουν επίσης να συναντηθούν με τα αρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα, με σκοπό να σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών).

Stefan B. Eck: «Το μήνυμά μου προς τους υπεύθυνους είναι: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται δελφινάρια! Η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοπορήσει τώρα στο κλείσιμο της φυλακής των ευφυών αυτών θαλάσσιων θηλαστικών».