Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Δημοτικά κτηνιατρεία, αδήλωτα ζώα και άλλα

 

Κοινό τόπο βρήκαν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος της Κεντρικής 'Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, συνεχίζοντας την εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία που έχει ξεκινήσει από το Μάιο του 2016 για θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τα αδέσποτα.

 

Με στόχο να μην υπάρχουν ‘πισωγυρίσματα’ στη νομοθεσία των ζώων, κλιμάκιο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής 'Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, καταλήγοντας ουσιαστικά σε ‘κοινή γραμμή πλεύσης’.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην επιχειρούμενη από το ΥΠΑΑΤ αναμόρφωση του νόμου 4039/12 χωρίς τη συμμετοχή της φιλοζωικής κοινότητας και πρότασή μας πάνω σε αυτό, στις θέσεις της ΚΕΔΕ, που στις υπό τροποποίηση διατάξεις του ανωτέρω νόμου δεν μπορεί παρά να είναι αυτές που ομόφωνα ψηφίστηκαν στην κοινή Ημερίδα της ΚΕΔΕ και της Π.Φ.Π.Ο. με θέμα "Μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα", τη δημιουργία κοινού event μεταξύ των δύο Φορέων για τις χριστουγεννιάτικες ημέρες, καθώς και να κατατεθεί κοινό αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Φ.Π.Ο. και προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών στις ανώτατες Πολιτειακές Αρχές της χώρας .

Η συνεργασία που για μια ακόμη φορά έδειξε να εξελίσσεται με επιτυχία κατέληξε στο να υπάρχουν τα εξής:

Συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα ελεγκτικά όργανα για συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους των ιδιοκτητών–κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, για τη σήμανση –τσιπ- και την καταγραφή –τονίζουμε τη λέξη καταγραφή -αυτού στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να περιοριστεί δραστικά η εγκατάλειψη .

 

Συνεργασία τους με τα παραπάνω ελεγκτικά όργανα για συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο των κηδεμόνων-ιδιοκτητών που το κατοικίδιό τους έχει γεννήσει, για την πορεία και την τύχη των κουταβιών, όπως ορίζει η ίδια νομοθεσία.

 

Λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε δήμο για την καταγραφή, πέραν των αδέσποτων, των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς ως ο νόμος ορίζει και συνεχής ενημέρωση των δημοτών για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν το κατοικίδιο/-α τους και κάθε μεταβολή των στοιχείων αυτού/ων στον οικείο Δήμο. Θέσπιση αυστηρών προστίμων για τα αδήλωτα ζώα συντροφιάς και τη μη τήρηση υγειονομικών κανόνων.

 

Συνέχιση των στειρώσεων των ήδη αδέσποτων ζώων, όχι όμως αποσπασματικά και χωρίς πρόγραμμα, αλλά στοχευμένα και συστηματικά .

 

Αύξηση των κονδυλίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους Δήμους, οι οποίοι όμως παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζουν ικανά ποσά στον ετήσιο προϋπολογισμό τους για ένα θέμα όπως είναι ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων, με πολλές διαστάσεις και παραμέτρους, κοινωνικές, πολιτιστικές, ηθικές κ.λπ.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ουκ ολίγοι Δήμοι έχουν εισάγει με επιτυχία την είσπραξη του ποσού των 0,50 λεπτών μέσω του λογαριασμού του νερού, εξασφαλίζοντας έτσι τα κονδύλια για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, οι Δήμοι μπορούν επίσης να εξασφαλίζουν από την είσπραξη των διοικητικών προστίμων του νόμου 4039/12 και της τροποποίησής του.

Να προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ επαρκές ποσό που θα καλύψει τον προγραμματισμό δημιουργίας δημοτικών κτηνιατρείων ή δημοτικών ή διαδημοτικών κλινικών, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται χρήζοντα βοήθειας αδέσποτα ζώα, καθώς και τον αναγκαίο εξοπλισμό σε επίπεδο Δήμου ή σε διαδημοτικό επίπεδο.

 

Χρήση του ευεργετικού θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων Ελλήνων και ξένων, που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, αλλά και των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών μέσα από προγραμματικές συμβάσεις.

 

Ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών στα σχολεία, οι διάφορες εκδηλώσεις, οι γιορτές με τα ζώα, πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης των Δημάρχων, για να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί μια παιδεία και αντίληψη στην κοινωνία που θα εγγυάται στο διηνεκές την ορθή αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς και όχι μόνον αυτών.

 

Δημιουργία δημοτικού ή διαδημοτικού κτηνιατρείου ή ακόμη καλύτερα δημοτικής ή διαδημοτικής κτηνιατρικής κλινικής, που θα περιλαμβάνει και χώρους για την περίθαλψη ζώων και για άλλα έκτακτα περιστατικά, απαιτεί μικρό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας τους έναντι του κυνοκομείου, που η δημιουργία και η λειτουργία του σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές απαιτεί δυσβάσταχτα για τους Δήμους κόστη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

 

Εννοείται ότι οι Δήμοι θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, ιδιαίτερα στο σκέλος της λειτουργίας της 5μελούς επιτροπής, να συνεργάζονται αρμονικά με τα φιλοζωικά σωματεία και να καλλιεργούν πνεύμα  σεβασμού προς τα ζώα στους δημότες τους.

Όλα αυτά με κάνουν να χαίρομαι. Και να πιστεύω πια πως μετά από τόσους αγώνες κάτι καλό ξημερώνει για μένα. Αρκεί φυσικά να έχω εσένα πάντα στο πλευρό μου. Τον δημότη. Τον δημότη που σέβεται τη ζωή μου.