Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ε, καταναλωτή; Η τέχνη σε προκαλεί (video)

 

Συνεχίζεται μέχρι τις 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Δράσης του Φεστιβάλ ‘Άνοιγμα στην Πόλη’, η ιδιότυπη παράσταση ‘The Performance Shop’, που εμπνεύστηκε και φέρνει με την ομάδα της  η σύγχρονη καλλιτέχνις Λία Χαράκη.

 

Ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων που λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας, με ωράριο καταστημάτων αλλά και με βραδινές παραστάσεις. Ναι, αυτό ακριβώς είναι το ‘The Performance Shop’ της Λίας Χαράκη, που έκανε το... ντεμπούτο του για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2014 (Pop-Up Festival/ NiMAC) και το 2015 στη Λεμεσό (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για το χορό στην Ευρώπη από το EDN (European Dancehouse Network).

Το pop-up κατάστημα προσφέρει την ευκαιρία στον θεατή/περαστικό να παρακολουθήσει δρώμενα στη βιτρίνα ή να επιλέξει να βιώσει μία από τις παραστάσεις του καταλόγου. Tα έργα που θα διαθέτει το The Performance Shop είναι καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα έχουν τη μορφή θεάματος (spectacle), θα λειτουργούν ως υπηρεσίες (service), θα προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες (experience) και θα προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.

Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να φέρει σε πιο στενή επαφή τον άνθρωπο με τις παραστατικές τέχνες και την περφόρμανς στο πλαίσιο της κοινωνίας και της καθημερινότητας.

Η πράξη της παράστασης στο The Performance Shop θεωρείται σημαντικό συστατικό ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ανθρώπου, ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή. Μέσα από τη συνθήκη του καταστήματος, ο κάτοικος της πόλης έχει το δικαίωμα να επιλέξει την παράσταση της προτίμησής του από έναν εκτενή κατάλογο, γεγονός που τον καθιστά ήδη ενεργό θεατή και την επιλογή του προσωπική και άρα πολύτιμη.

Στο The Performance Shop η ταυτότητα της παράστασης ως προϊόν, παρότι άυλη, μη απτή, υπογραμμίζεται από τη λεπτή ειρωνεία με την έννοια του ‘προϊόντος’ που μπορεί κανείς να αγοράσει στο κατάστημα, προσφέροντας μια ισορροπημένη σχέση κόστους-αξίας χωρίς να μετριάζει την καλλιτεχνική ποιότητα. Το κατάστημα επίσης στέκεται ως αφορμή για να προβληματίσει σε σχέση με την αναγκαιότητα και την αξία της άυλης εμπειρίας που προσφέρει η τέχνη με ένα μάλλον πολύτιμο τρόπο.

Οι παραστάσεις χωρίζονται σε 4 ενότητες που είναι οι εξής:

-On display (στη βιτρίνα του καταστήματος),

-Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος),

-Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό,

-Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) είναι:

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

BOOTH

Αντώνης Βαής

https://vimeo.com/274759712

 

Five Steps to Save the World

arisandmartha  

https://vimeo.com/274742646  

 

How to Selfy

Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

https://vimeo.com/274759904

 

NANI

Δημήτρης Τσεσμελής

https://vimeo.com/274743004

 

LET ME SERVE YOU

Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου

https://vimeo.com/274754062

 

Room for Two

Χρήστος Μόυχας

https://vimeo.com/274743428

 

Skin

Λία Χαράκη

https://vimeo.com/274755017

 

Ο ενεργός θεατής

Λία Χαράκη

https://vimeo.com/274755343

 

Fantasy Travel

Μάριος Χατζηπροκοπίου

https://vimeo.com/274755686

 

demos/Demos

t.a.a.g

 

 

ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Προϊόντα Περιποίησης

Ελευθερία Πανούση

 

Άσκηση Δημοκρατίας

Θανάσης Κριτσάκης

 

De-Faces

Μαρίνα Γκενάντιεβα

 

Late Night Impro

Νάντη Γώγουλου

 

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Uhrsonate

Άννα Παγκάλου / Anna Pangalou

 

J[US]T 5 — REDUX

Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Give me an Aaaaaaaaaaaaaaa

Άννα Παγκάλου

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Συντονιστές Λία Χαράκη και Αλέξης Βασιλείου

 

Γιατί «κατάστημα» παραστάσεων;

-Γιατί όπως κάποτε η τέχνη προέκυπτε μέσα από την καθημερινότητα, έτσι σήμερα μπορεί να συνδεθεί με αυτήν μέσα από έναν χώρο της καθημερινής ζωής, ένα κατάστημα.

-Γιατί ένα κατάστημα παραστάσεων σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης προσφέρει σε κάθε περαστικό έναν χώρο οικείο για να έρθει σε επαφή με την τέχνη και να του δημιουργηθεί η περιέργεια να την εξερευνήσει.

-Γιατί η έκθεση έργων σε ένα τέτοιο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης συνύπαρξης παραστάσεων διαφορετικών ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών.

-Γιατί από παθητικός δέκτης/θεατής, ο πελάτης ενός τέτοιου καταστήματος γίνεται ενεργός και συμμέτοχος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί.

-Γιατί ως συνειδητά επιλεγμένο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκθεσης, το κατάστημα μας προκαλεί να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη σχέση τέχνης και καταναλωτικής κοινωνίας: Κατά πόσο ένα έργο τέχνης χωρίς αξία χρήσης μπορεί να λειτουργήσει ως προϊόν; Πώς σχετίζεται το εφήμερο με το αναγκαίο; Πώς η εμπειρία μιας παράστασης μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση;

-Γιατί η παρουσίαση μιας παράστασης στο πλαίσιο ενός καταστήματος τη νοηματοδοτεί όχι μόνο ως θέαμα, αλλά επίσης ως είδος υπηρεσίας και ως ιδιαίτερη εμπειρία.

-Γιατί η συνάντηση σε ένα κατάστημα είναι ένας τρόπος να γνωρίσει και ο καλλιτέχνης τον θεατή, και όχι μόνο το αντίστροφο.

Διεύθυνση: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20.

 

 

 

 

 

The Performance Shop - First 10 days from The Performance Shop on Vimeo.