Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Έχεις εκπαιδευτεί να είσαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;

 

Στην ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν ‘Η κυρά της θάλασσας’ από την ομάδα ‘Elephas tiliensis’ που ξεκινά τις παραστάσεις της στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, μια… ιδιότυπη ‘γοργόνα’ σε προκαλεί να σκεφτείς τι σημαίνει πραγματική ‘ελευθερία’ και κατά πόσο την έχεις. Ή… τη διεκδικείς…

 

‘Η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, παιδί της ανοιχτής θάλασσας, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της και τις δύο κόρες του, από προηγούμενο γάμο, σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Το καλοκαίρι κολυμπάει καθημερινά στη λίμνη. Μια μέρα χάνει τις αισθήσεις της μέσα στο νερό και ένας ξένος άντρας τη σώζει. Εκείνος εισβάλλει στον οικογενειακό κλοιό και ταράζει τις ισορροπίες’.

Στην ‘Κυρά της θάλασσας’ του Ερρίκου Ίψεν, που σε ελεύθερη διασκευή από την ομάδα ‘Elephas’ ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ο Ίψεν σε φέρνει αντιμέτωπο ‘με τις ρωγμές του δυτικού τρόπου σκέψης και της ανάγκης σου να ερμηνεύεις και να ταξινομείς τα πάντα, ακόμη και να τα θεραπεύεις…’.

Καθένας ενταγμένος όπως όλοι σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, αναζητά τον προσωπικό του χώρο, καθώς και έναν τόπο όπου μπορεί να είναι ελεύθερος. Είναι ο άνθρωπος όμως εκπαιδευμένος στην ελευθερία; Την πραγματική ελευθερία; Πέρα από εθνικότητες, φύλο, την καταπίεση του διπλανού; 

Όλοι ονειρεύονται μου φαίνεται μια θάλασσα. Κι αν την έχουν… φοβούνται να κολυμπήσουν. Αυτό είναι το… οξύμωρο της ζωής.

Μια μαύρη κωμωδία για την προσωπική μας ευθύνη στην ελευθερία μας.

Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου/ Σκηνικός χώρος, Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού/ Ενορχήστρωση, Μουσική διδασκαλία: Mislav Režić.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Αντισθένους 7 & Θαρύπου, τηλ. 2109212900, www.nkt.gr