Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Έχω πολλούς φίλους στην πλατεία Συντάγματος

... αλλά κανένας δεν ασχολείται με την πολιτική. Κι αυτό το ξεκαθαρίζω με αφορμή την ατομική έκθεση του εικαστικού- σκηνοθέτη, Στέφανου Τσιβόπουλου, με τίτλο, Project Syntagma (One Step Forward, Two Steps Back), ένα έργο σε… εξέλιξη που παρουσιάζουν οι  Kalfayan Galleries  και αναφέρεται στην πολιτική χρήση της Πλατείας Συντάγματος και της ιστορίας της.
Αρχειακές φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, κείμενα πολιτικών ομιλιών, τα οποία ο καλλιτέχνης έχει συλλέξει και τα ενεργοποιεί μέσα από δράσεις και περφόρμανς στον δημόσιο χώρο της Πλατείας Συντάγματος αποτελούν το υλικό της ατομικής έκθεσης του  Στέφανου Τσιβόπουλου που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου στην  Gallery Kalfayan. (20.00-22.00_. Με αυτές τις δράσεις-παρεμβάσεις ο εικαστικός και σκηνοθέτης διεκδικεί να διαταράξει και να επιδράσει παρεμβατικά στην καθημερινότητα της Πλατείας, επιδιώκοντας ένα διάλογο με την ιστορία, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις πολιτικές  αλλαγές, τις κοινωνικές αναταραχές, και την Πλατεία ως δημόσιο χώρο διεκδίκησης δικαιωμάτων, αμφισβήτησης και προνομιακό πεδίο άσκησης της ίδιας της Δημοκρατίας.
Την έκθεση αποτελούν τα έργα: Geometry of Fear, (2012): ΕΜια κινηματογράφιση του άδειου χώρου της Ολομέλειας χωρίς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο εσωτερικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου. καλοκαίρι του 2012, εποχή έντονων πολιτικών ανακατατάξεων. 
One Step Forward, Two Steps Back: Proposal For A New Choreography, (2016): Μιακινηματογραφημένη περφόρμανς με δύο χορευτές που στέκονται μετωπικά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και δανείζονται την κινησιολογία τους από το τελετουργικό χορευτικό των Ευζώνων. Κάνοντας τον επαναλαμβανόμενο βηματισμό: ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω οι δύο χορευτές απομακρύνονται σταδιακά από τη Βουλή και από τον χώρο του μνημείου. 
One Too Many, (2016): Δύο περφόρμερς στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζουν, σε ζωντανή προβολή, μία σειρά φωτογραφικών αρχείων που δείχνουν το ανώνυμο πλήθος διαφορετικών πολιτικών συγκεντρώσεων από προεκλογικές ομιλίες που έλαβαν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος, βγάζοντας επαναλαμβανόμενα από το χαρτόκουτο που βρίσκεται μπροστά τους, μία φωτογραφία κάθε φορά.
Project Syntagma, (2016): Πρόκειται για το κεντρικό  έργο της έκθεσης , μια δράση που καλεί τον θεατή σε διάδραση με το παρελθόν αφού  εκτίθενται εδώ αφίσες-φωτογραφίες ηγετών, που επικολλήθηκαν στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Συντάγματος και αποκολλήθηκαν. Στην ουσία είναι σαν να επιχειρεί να αποδομήσει τον ίδιο τον πολιτικό λόγο των αρχηγών των τριών κυρίαρχων κομμάτων της Μεταπολίτευσης .
Crossfate, (2016): Μια σειρά με φωτογραφίες που διερευνούν την τηλεοπτική κάλυψη των πολιτικών συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα, μέσα από έρευνα σε τηλεοπτικά αρχεία της ΕΡΤ. Αποτελούν εξαγωγές video still που αποτυπώνουν την τηλεοπτική τεχνική του crossfade, δηλαδή ακριβώς τη στιγμή που η εικόνα του πολιτικού αρχηγού παρουσιάζεται σε υπέρθεση (superimposed) πάνω στην εικόνα του πλήθους που χαιρετά
Constitution: το έργο κάνει αναφορά στις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που αντανακλώνται στην ιστορία της περιοχής του Συντάγματος, από τον αρχικό της σχεδιασμό, ως ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα μέχρι την τρέχουσα κατάστασή της ως Κοινοβούλιο δίνοντας έμφαση στη σχέση που αναπτύχθηκε διαχρονικά μεταξύ ηγέτη και πλήθους.
Ώρες λειτουργίας: (Από Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου-Σάββατο, 16 Απριλίου, Δευτέρα, 11.00-15.00/ Τρίτη-Παρασκευή, 11.00-19.00/Σάββατο, 11.00-15.00.
Επιμέλεια: Παναγής Κουτσοκώστας. 
Gallery Kalfayan: Χάριτος 11, Αθήνα, τηλ. 2107217679, www.Kalfayangalleries.com