Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Έχω ράμματα για τη γούνα σου

 

33.000 ζώα που έτσι κι αλλιώς προορίζονταν για ένα βίαιο και βασανιστικό θάνατο, κατέρρευσαν από ασιτία -αφού πρώτα αλληλοσπαράχτηκαν προκειμένου να επιβιώσουν- σε ένα εκτροφείο μινκ, υπενθυμίζοντάς μου τον… ορισμό της ματαιοδοξίας. Εσύ τον γνωρίζεις;

 

Η επιστολή του δικηγόρου ενός ιδιοκτήτη εκτροφείου μινκ αναφορικά με το τραγικό τέλος από ασιτία 33.000 ζώων, που όμως έτσι κι αλλιώς προορίζονταν να θανατωθούν προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία μερικών, έγινε αφορμή για κάποιες πικρές σκέψεις-διαπιστώσεις, που αποκαλύπτουν την ανθρώπινη βαρβαρότητα στο βωμό της επαίσχυντης επίδειξης πλούτου, δύναμης και εξουσίας.

Άσε με να σου θυμίσω λοιπόν πως...

-45.000.000 ζώα το χρόνο παγκόσμια και περίπου 1.000.000 στην Ελλάδα (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2015) χάνουν τη ζωή τους με μαρτυρικό τρόπο. Γιατί; Για μια ‘εμφάνιση πολυτελείας’ και την... επίδειξη/ανάδειξη ενός ακριβού ρούχου, που τάχα σηματοδοτεί την αξία εκείνου που το αγόρασε.

-Και μόνο για ένα γούνινο παλτό από μινκ χρειάζεται ο βασανιστικός θάνατος 80 περίπου τέτοιων ζώων.

-Παρότι όλο και περισσότερες γουνοπαραγωγικές χώρες –14 μέχρι στιγμής, με τελευταία τη Νορβηγία το 2018- κλείνουν τις αιματοβαμμένες επιχειρήσεις γούνας, θεωρώντας μη ηθικά αποδεκτή τη διατήρηση άγριων ζώων σε κλουβιά και τη θανάτωσή τους προκειμένου να παραχθούν προϊόντα πολυτελείας, στην Ελλάδα η παρακμιακή ηθικά και οικονομικά βιοτεχνία γούνας επιδοτείται από το ΥΠΑΑΤ με χιλιάδες ευρώ ως κτηνοτροφική μονάδα!!! Τη στιγμή μάλιστα που οι βιομηχανίες γούνας ακολουθούν μια φθίνουσα οικονομική πορεία πλέον –στην Ελλάδα έχουμε κάθετη πτώση του τζίρου τα τελευταία χρόνια– και η επένδυση εκατομμυρίων ευρώ κρίνεται πλέον οικονομικά μη βιώσιμη.

-Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους και πλέον δημοφιλείς οίκους μόδας παγκοσμίως πλέον ΕΥΤΥΧΩΣ καταργούν τα γούνινα προϊόντα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα εκατομμυρίων ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, με τελευταίο τον διάσημο Αμερικανό σχεδιαστή Michael Kors, που σε επίδειξη μόδας ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατόρθωσαν να ακουστεί βίντεο με τις σπαρακτικές κραυγές θανάτου γουνοφόρων μέσα από εκτροφείο της Αμερικής.

https://www.facebook.com/theirturn/videos/1917985028451885/

-Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως ίσως μπορείς να φανταστείς είναι τεράστιες, καθώς τα απόβλητα των εκτροφείων δηλητηριάζουν το περιβάλλον. Η παραγωγή γούνας απαιτεί επεξεργασία με χημικές ουσίες, που διαχέονται παντοιοτρόπως, ενώ χρειάζεται πάνω από 60 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνινων παλτών από ζώα από ό, τι χρειάζεται για την παραγωγή οικολογικής γούνας.

Στον αντίποδα της στρεβλής αυτής ανάπτυξης, τα κινήματα και οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την κατάργηση του εμπορίου της γούνας προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους όπως ο οικοτουρισμός, με την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την τυποποίηση αγροτικών με ισχυρό σήμα που να εγγυάται την ποιότητά τους, την οικολογική γούνα και εναλλακτικά υλικά που κατακτούν όλο και περισσότερες αγορές.

Όσο για την Ομοσπονδία, εντός του 2018 και σε συνεργασία με άλλα κινήματα κατά της γούνας από χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει στην κατάργησή της και στην αντικατάστασή της θα ολοκληρώσει εμπεριστατωμένη μελέτη-πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση/κατάργηση του φαινομένου.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να στηρίξει τους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να περάσουν σταδιακά και οριστικά σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, που θα έχουν βιώσιμο οικονομικό μέλλον, απαγορεύοντας το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων και μη καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Λένε πως... ‘τα ρούχα δεν κάνουν τον άνθρωπο’. Επίτρεψέ μου να... διαφωνήσω. Τα ρούχα συχνά γίνονται η αφορμή προκειμένου να διαπιστώσεις τη... ‘γύμνια’ εκείνου που τα φορά...