Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εικονογραφώντας κείμενα...

 

Τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη λογοτεχνία, καθώς και να μελετήσεις παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσεις το πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα θα σου δώσει η έκθεση ‘Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας - Ζωγραφίζοντας για βιβλία’ που από 19 Απριλίου ξεκινά στην Πινακοθήκη Γκίκα.

 

Από το 1937 μέχρι το 1992 ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση βιβλίων, φτιάχνοντας εξώφυλλα, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα. Η έκθεση με ανάλογο υλικό που πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Γκίκα ανοίγει μια πόρτα στην ανεξάντλητη έμπνευση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές, η Αιξωνή κυκλοφόρησαν με έργα του Γκίκα ως εξώφυλλο ή προμετωπίδα, ενώ εικονογράφησε πλήρως τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου. Σε αυτά προστίθενται και πολλά μεμονωμένα εξώφυλλα και προμετωπίδες για βιβλία και ποιητικές συλλογές, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, της Λητώς Κατακουζηνού, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και άλλα.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο, 10.00-18.00 ( Από 19 Απριλίου έως 21 Ιουλίου/ Εισιτήρια: 7 & 5 ευρώ/ Ελεύθερη είσοδος: 28 Απριλίου.

Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα: Κριεζώτου 3, τηλ. 2103615702.