Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εικονογραφώντας το... μπλόκο της Κοκκινιάς

 

Έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου Μιχάλη Νικολινάκου, που έκανε τις πρώτες εικονογραφήσεις και το πρώτο, εφήμερο ηρώο για το μπλόκο της Κοκκινιάς, εκτίθενται στην αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

 

Με έργα του Μιχάλη Νικολινάκου από το αρχείο του που ανήκει στο γιο του Νίκο, πραγματοποιείται η αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο ‘Μιχάλης Νικολινάκος, η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές’ στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Πολύπλευρος και παραγωγικότατος, ο Μιχάλης Νικολινάκος (1920-1994) ασχολήθηκε με ποικίλες εκδοχές της εικαστικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα στράφηκε για αρκετά χρόνια στον κινηματογράφο. Η ζωγραφική, το σκίτσο, η γελοιογραφία, η εικονογράφηση, η σκηνογραφία, η υποκριτική, η γραφιστική, η διακόσμηση, ο σχεδιασμός μνημείων είναι τα πεδία στα οποία ο καλλιτέχνης θήτευσε αβίαστα και φυσικά, παράγοντας έργο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Σημαντικό κεφάλαιο της πυκνής αυτής δραστηριότητας υπήρξε η σχέση του με τη Νίκαια. Συμπορεύτηκε με την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της πόλης από τα χρόνια της κατοχικής Αντίστασης και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο γνωστός καλλιτέχνης εικονογράφησε τα εξώφυλλα των βιβλίων των Νικαιωτών συγγραφέων, συμμετείχε σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις Νικαιωτών ζωγράφων, καθώς και σε εκθέσεις τοπικών συλλόγων και εκπροσώπησε επανειλημμένα τη Νίκαια σε πειραϊκές εικαστικές διοργανώσεις.

Εγκαίνια: Κυριακή 4 Μαρτίου, 11.00 /Διάρκεια: 04 Mαρτίου - 31 Μαΐου/ Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00/ Τετάρτη 17.00-20.00/ Κυριακή 11.00-15.00/

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από Μ. Πέμπτη 5/4 έως και Τρίτη 10/4.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ: Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, 184 53 Νίκαια, τηλ. 210 4913588.