Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εκλεπτυσμένοι ιαπωνικοί χοροί

 

Ένα εξωτικό πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από την Ομάδα Χορού IZENA-no-KAI έρχεται τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής.

 

Τριάντα χρόνια τώρα διαδίδει την τέχνη του παραδοσιακού χορού της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντάς τη σε παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Κορέα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία και αλλού. Η ομάδα χορού ΙΖΕΝΑ-no-ΚΑΙ με μελωδίες και χρώματα από την Οκινάουα, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας, έρχεται στο Μέγαρο.

Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα που, μέσα από ομαδικές χορογραφίες –κλασικές και νέες– ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες, άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας, θα αφηγηθεί εδώ, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεων ων μελών του, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών ή των ψαράδων, την ολάνθιστη φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα. Το χορευτικό τοπίο συμπληρώνουν μεταξένια κιμονό, μάσκες, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ρυζόχαρτο, παραδοσιακά τύμπανα.

Ο συγκεκριμένος χορός έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ριουκιού κατά τον 15ο αιώνα, όταν η τέχνη του χορού χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφταναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα, χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Έντο (Edo, σημερινό Τόκιο) και Σατσούμα (Satsuma) για να ψυχαγωγήσουν τους Σογκούν (στρατιωτικοί ηγέτες).

Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.), ο χορός Ριουκιού –συνοδεία παραδοσιακής μουσικής– απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους τοπικούς πληθυσμούς.

Έναρξη: 20:00/ Εισιτήρια: 7 €, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 10 & 15 €.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ.  Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr