Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ελλαδίτες και Κύπριοι

 

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 05 Ιουνίου στις 20:00 στον Εκθεσιακό χώρο του 1ου και 2ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης -υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη- η έκθεση και ημερίδα ‘Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους’, με θέμα τους αγνοούμενους από τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας.

 

 

1.619. Αυτός ήταν αρχικά ο αριθμός των αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ελλαδίτες και Κύπριοι κυρίως ή και μόνο στρατιωτικοί και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν μετά από μάχες ή και πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και είναι έως και σήμερα αγνοούμενοι…

Για 44 ολόκληρα χρόνια.

Ο χρόνος, όμως, κυλά αργά και βασανιστικά για τους εκατοντάδες συγγενείς που περιμένουν ένα νέο… Μια εξέλιξη… Ένα «τέλος» που θα τους λυτρώσει από την πολύχρονη αναμονή.

Τα γιατί… αναπάντητα. Τα ερωτήματα… δεκάδες. Ο πόνος… δυσβάσταχτος. Η απουσία δεδομένη.

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών ‘ARTe’ πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εικαστική έκθεση με θέμα τους Αγνοούμενους.

Τα έργα ζωγραφικής, οι συνθέσεις και οι κατασκευές με θέμα τους Αγνοούμενους φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές και δασκάλους της σχολής.

Στις 06 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εδώ, σε συνάρτηση με την έκθεση, Ημερίδα χωρισμένη σε θεματικές ενότητες με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Χάρη Λαζαρόπουλο και ομιλητές τους κ. Χριστιάννα Ζήνωνος, Συνεργάτης Ελληνοκύπριου εκπροσώπου Δ.Ε.Α, Μάνο Στεφανίδη, Ιστορικό Τέχνης, Αναπληρωτή καθηγητή στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Χρήστο Γιανναρά, Ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Φώτη Φωτίου, Προεδρικό Επίτροπο.

Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα προβληθεί η εμβληματική ταινία ‘Αττίλας ’74’ του Μιχάλη Κακογιάννη, με χαιρετισμό του κ. Νέστορα Νέστορος, Ελληνοκύπριου εκπρόσωπου Δ.Ε.Α, ενώ κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα προβάλλονται σε οθόνη οι φωτογραφίες και τα ονόματα των Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων.

Επιμέλεια Έκθεσης: Βαγγέλης Παππάς.

 

Ημερίδα: Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ώρα 17:00-21:00

Αίθουσα Κινηματογράφου

 

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Προβολή της ταινίας "Αττίλας '74" του Μιχάλη Κακογιάννη

Ώρα 20:00

Στην αίθουσα του Κινηματογράφου

Διάρκεια: Από 05 Ιουνίου έως Παρασκευή 08 Ιουνίου (18.00)/ Ελεύθερη Είσοδος.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 2103418550, www.mcf.gr