Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ελληνική τζαζ;

 

Επιλέχθηκαν προκειμένου ν’ ανέβουν στην πιο jazz σκηνή της πόλης, εκπροσωπώντας σε στο διεθνές πρόγραμμα του 18th Athens Technopolis Jazz Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 04 έως τις 10 Ιουνίου. Οι John Balikos Trio με τον Mihalis Kalkanis που θ’ ανέβει την ίδια μέρα στην κεντρική σκηνή, υπόσχονται μια μαγική ατμόσφαιρα που θα ‘ξυπνήσει’ συναισθήματα...

 

Ξεχώρισαν ανάμεσα σε πολλές άλλες υποψηφιότητες, οι οποίες στη μεγάλη πλειοψηφία τους βρισκόντουσαν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι John Balikos Trio, το μουσικό σχήμα που επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Athens Technopolis Jazz Festival -που αποτελούσαν ο Γιώργος Χαρωνίτης (δημοσιογράφος στο «Αθηνόραμα», εκδότης του ιστορικού περιοδικού “Jazz & Τζαζ” επί μία 20ετία), o Γιώργος Μουχταρίδης (Διευθυντής και ραδιοφωνικός παραγωγός στον “Pepper 96.6”) και ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος (Διευθυντής και παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό “Kosmos”)- για να ανέβει στην πιο jazz σκηνή της πόλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο διεθνές πρόγραμμα του 18th  Athens Technopolis Jazz Festival, έχουν κάθε λόγο να το γιορτάσουν.

Ο Γιάννης Μπαλίκος είναι ένας πολυπράγμων συνθέτης, εγκατεστημένος εδώ και χρόνια στην Πάρο, όπου συνθέτει και διδάσκει μουσική. Έχει ασχοληθεί με το rock, την jazz και τη συμφωνική και κλασικής κατεύθυνσης μουσική. Έχει γράψει μουσικές για το θέατρο και το σινεμά και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους δικούς μας αλλά και ξένους καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά την jazz, με το John Balikos Trio έχει δημιουργήσει εδώ και έξι-επτά χρόνια έναν μικρό θρύλο, εκδίδοντας μέχρι στιγμής δύο άλμπουμ («John Balikos Trio» το 2012 και «Rings Around the Moon» το 2016) με πανέμορφη μουσική σε αφηγηματική και λυρική European jazz κατεύθυνση, μέσα από την οποία αναδύεται η ομορφιά της ζωής και ένας πολύ πλούσιος συναισθηματικός κόσμος. Ο ίδιος, έχοντας στερηθεί τη δυνατότητα να ερμηνεύει τη μουσική του λόγω ενός ατυχήματος, μεταλαμπαδεύει όλη τη δύναμη και την ομορφιά της στους φίλους και συνεργάτες του.  

Γιάννης Μπαλίκος (σύνθεση), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Θάνος Χατζηαναγνώστου (ντραμς).

Όσο για το ανερχόμενο σχήμα του Μιχάλη Καλκάνη, η μουσική του πηγάζει από στιγμιότυπα της πραγματικής ζωής που, στη συνέχεια και με την ανάλογη επεξεργασία, γίνονται καλλιτεχνικά κομψοτεχνήματα και παίρνουν το δικό τους δρόμο. Field recordings που σμίγουν με ηλεκτρονικούς ήχους, ηχορυθμίες της παράδοσης που βγαίνουν από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματισμένοι μέσα από καθαρή jazz τεχνοτροπία και άλλα πολλά που έχουν αποτυπωθεί στους μέχρι τώρα δίσκους και ηχογραφήσεις του («Scarborough Tales» του 2010, «A Parking Lot Performance» του 2012, «World Echoes in Athens» του 2015). Ο Μιχάλης Καλκάνης προέρχεται από μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση, όμως οι δικές του μουσικές, όσο και αν αντλούν από τα βάθη αυτών, τείνουν να έχουν ξεκάθαρες urban αναφορές, πράγμα που τον κάνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργικούς μουσικούς της νέας γενιάς.

Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα), Μανώλης Γιαννήκιος (ντραμς), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο), Ορέστης Μπενέκας (πιάνο, πλήκτρα).

Σε κάθε περίπτωση η βραδιά αναμένεται μαγική.

Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 2130109324, www.tecnopolis-athens.com