Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εμμονικές επαναλήψεις

 

Mε αφετηρία τη μουσική του Γιώργου Απέργη, του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, η Λενιώ Λιάτσου, σολίστ με ιδιαίτερη αγάπη για το ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα, εξερευνά γνωστά και άγνωστα μονοπάτια της σύγχρονης δημιουργίας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.

 

Έργα των Κρίστενσεν, Πεσσόν και Σαρρίνο ερμηνεύει στο Μέγαρο η πιανίστρια Λενιώ Λιάτσου και με επίκεντρο τη μουσική του Γιώργου Απέργη αναζητά τους ‘Μυστικούς Διαλόγους’ μεταξύ των τεσσάρων σε μια ιδιαίτερη βραδιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυσή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με την υποστήριξη άλλωστε του οποίου και πραγματοποιείται. Έτσι το πρόγραμμα που φωτίζει τις άλλοτε φανερές και άλλοτε λιγότερο ορατές επιρροές της μουσικής του πρώτου σε Ευρωπαίους συνθέτες του καιρού μας, περιλαμβάνει επίσης πρελούδια για πιάνο του σύγχρονου Δανού δημιουργού Κρίστιαν Βίντερ Κρίστενσεν -δύο από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- καθώς και συνθέσεις του Γάλλου Ζεράρ Πεσσόν και του αυτοδίδακτου Ιταλού Σαλβατόρε Σαρρίνο .

Για τη μουσική του Γιώργου Απέργη, ενός από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της σύγχρονης μουσικής διεθνώς, η εργογραφία του οποίου περιλαμβάνει σχεδόν 150 συνθέσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο σύγχρονο μουσικό θέατρο και στην ανθρώπινη φωνή, ενώ ο συνθέτης έχει γράψει και οργανικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται έργα για σόλο πιάνο, για προετοιμασμένο πιάνο και ομιλία και για πιάνο και ηλεκτρονικά.

Η σημαντικότερη ίσως “κρυμμένη” επιρροή του Απέργη στη μουσική των άλλων τριών [Κρίστενσεν, Πεσσόν, Σαρρίνο], όπως η ίδια λέει, «αυτή αφορά στη μονοχρωματική υφή –την εμμονική δηλαδή επα­νάληψη μιας μουσικής ιδέας, η οποία εμπλουτίζεται σταδιακά».

Έναρξη: 20:30/ Εισιτήρια: 7 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι, 10 & 15 ευρώ/ Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής και σε όλα τα υποκαταστήματα Public.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr