Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το Εμβατήριο της Κεφαλονιάς

 

Στη βραδιά που διοργανώθηκε με αφορμή την πολυσύνθετη παρουσίαση του βιογραφικού βιβλίου-λευκώματος με τίτλο "Στα μονοπάτια της ζωής μου" της κ. Ελένης Μελέτη, η διακεκριμένη μουσικός, αισθαντική ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου απήγγειλε το ποίημα του εικαστικού, λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Ύμνος στην Κεφαλονιά" στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Saint-Paul", με την αίθουσα να σείεται από τα χειροκροτήματα τόσο για την παραπάνω έκδοση, όσο και για το νέο έργο του Κώστα Ευαγγελάτου, που υμνεί την πατρίδα του!

 

Προσωπικότητες της καλλιτεχνικής, επιστημονικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής παραβρέθηκαν στην πολυσύνθετη παρουσίαση του βιογραφικού βιβλίου-λευκώματος με τίτλο "Στα μονοπάτια της ζωής μου" της κ. Ελένης Μελέτη, στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Saint-Paul", σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης "Το Ριφόρτσο". Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Νένα Βενετσάνου απήγγειλε το ποίημα του εικαστικού, λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου "Ύμνος στην Κεφαλονιά".

Σε γνωρίζω από την χρώση του ελάτινου βουνού.

Σε γνωρίζω από την κόψη του ερωτικού σπασμού.

Σε ξεχνώ σαν αλαργεύω στο απύθμενο του νού.

Σε θυμάμαι με λουλούδια στην αρτάνα του ερχομού.

Σε θρηνώ στ’ απομεινάρια του αδάμαστου σεισμού.

Σε υμνώ στα σπήλαιά σου στα τρισέγκατα της γης.

Σε αισθάνομαι για φάρο στην ακτή της προσμονής.

Σε οικτίρω που ανατρέφεις της πλεκτάνης ζηλωτές.

Σε θαυμάζω που υφαίνεις ρηξικέλευθες μορφές.

Σε πενθώ με τα σφοδίλια σε λιβάδια χλοερά.

Σε γιορτάζω με μπουμπούκια αναστάσιμα σπερνά.

 

Χαίρε φως του Ιονίου και του Διαφωτισμού.

Χαίρε νύχτα της αβύσσου μες στο χάσμα του γκρεμού.

Χαίρε νήσος με πυξίδα του Αγίου τον καθαρμό.

Χαίρε λάβαρο ελπίδας στου αγώνα το βωμό.

Χαίρε μήτρα της οδύνης ομογάλακτου θυμού.

Χαίρε της αδελφοσύνης και του δίκιου πετεινό.

Χαίρε σμαραγδί λιμάνι αποδήμων φυλαχτό.

Χαίρε πέτρωμα σελήνης με ασήμι στο βυθό.

Ταξιδεύεις και φωτίζεις τα θολόπλευστα στενά

μες στου «είναι» το μεδούλι λατρευτή Κεφαλονιά!

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ο Ιστορικός τέχνης, κριτικός λογοτεχνίας κ. Λεόντιος Πετμεζάς στην πρώτη κριτική άποψη για τον ''Ύμνο στην Κεφαλονιά'' επισημαίνει μεταξύ άλλων: «...Με συντονισμένη έγνοια απέναντι στο ποιητικό αντικείμενο, ο Κώστας Ευαγγελάτος ανιχνεύει ενορατικά τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της ιστορικής πραγματικότητας του νησιού του. 

Τα ανάγει ευπρόσδεκτα με εκφραστική δεινότητα σε συμβολικές μορφές, με πεπραγμένα που προκαλούν συναισθήματα που προέρχονται από στοχασμούς.

Τα δηλώνει με ρηξικέλευθο, ισοδύναμο, οικείο και θυμοσοφικό τρόπο, ωριμότητα, κατάρτιση και κεκτημένη πείρα. Το ποιητικό "εγώ" του μετράει τα ευρήματα από ό,τι έχει συμβεί και αφορά τη ζωή του Ιονίου. Μεταμορφώνει και τεχνουργεί την πορεία προς την εμπέδωση των ψυχικών καταστάσεων.

Με σαφή λόγο και αντίστοιχο μεταφορικό, παρατήρηση, ρεαλιστική εξιστόρηση και θεματική άποψη αγγίζει ειλικρινά τον αποδέκτη, με ρότα κατεύθυνσης και ερευνητικό πνεύμα, αναδεικνύοντας πτυχές της ενδοχώρας.

Το σύμπαν που δημιουργεί ο ποιητής τονίζεται από συστοιχίες απολογισμών σε μια συγκεκριμένη μετάθεση των δεδομένων, ενώ παράλληλα δίνει στοιχεία με την απευθείας περιγραφή, βοηθώντας τον αναγνώστη και τον ακροατή να βρει άμεσα το συσχετισμό που υπάρχει διαχρονικά ανάμεσα στις εποχές...».

 

Ο Δρ της Νομικής Σχολής Βερολίνου, Δικηγόρος κ. Αντώνης Ανανιάδης, με αφορμή την πρόσφατη μελοποίηση του ποιητικού "Ύμνου στην Κεφαλονιά" του Κώστα Χ. Ευαγγελάτου από τον μαέστρο και συνθέτη Κώστα Θ. Ευαγγελάτο, έγραψε: «Δεν μπορώ να περιγράψω τη συγκίνηση και το θαυμασμό μου για τους εξαίσιους στίχους του ύμνου, που αναδεικνύουν και την εξαιρετική μουσική. Βάθος απροσμέτρητο οι στίχοι, θαυμάσιος συνδυασμός ανάλαφρης μελωδίας και εμβατηρίου η μουσική. 

Το δημιούργημα αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, έχει θέση στην ιστορία! Συγχαρητήρια και στους δύο! Τροφή για σκέψη δίνουν οι στίχοι για τον προσεκτικό ακροατή. Θα ήθελα πολύ να αναλύσουμε τον στίχο ‘χαίρε συ που ανατρέφεις της πλεκτάνης ζηλωτές’, έχει τόσο ποιητικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο!

Ασφαλώς θα είναι καλή η χρονιά, συνοδευόμενη από ένα τέτοιο πνευματικό έργο!».