Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ένα κουκούτσι μήλου...

 

Τη νομπελίστα Χέρτα Μύλερ υποδέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Γκαίτε στις 21 και 22 Μαρτίου, σε ένα αφιέρωμα στη Γερμανίδα συγγραφέα που μεγάλωσε στο δικτατορικό καθεστώς Τσαουσέσκου και αντιστάθηκε στην καταπίεση και την πολιτική τρομοκρατία με τον τρόπο ζωής της, το γράψιμό της.

 

Καλεσμένη του Ινστιτούτου Γκαίτε και των εκδόσεων Καστανιώτη, η νομπελίστα συγγραφέας Χέρτα Μύλερ -γεννημένη στο γερμανόφωνο Μπανάτ της Ρουμανίας- που το 2009 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της αντίστασής της, έρχεται ένα μαρτιάτικο διήμερο στην Ελλάδα προκειμένου να διαβάσει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στη χώρα μας έργα της – ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της ‘Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου’, στο οποίο γράφει για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά για τα παιδικά της χρόνια στο ρουμανικό χωριό, για την ενηλικίωση και το ξύπνημα της πολιτικής συνείδησης, για τις πρώτες της επαφές με τη λογοτεχνία, τις συγκρούσεις με την κομμουνιστική δικτατορία και την πορεία της στη συγγραφή, αλλά και για να παρευρεθεί στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ ‘Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου’.

 

21/3/2018, 20:30

«Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου»

Ντοκιμαντέρ του John Albert Jansen (Ολλανδία 2015, 55’)

(σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

«Η γλώσσα είναι αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους»

Παρουσία της Χέρτα Μύλερ

Δεν θ’ ακολουθήσει συζήτηση

 

22/3/2018, 19:30

Η συνάντηση με την Χέρτα Μύλερ

Η συγγραφέας διαβάζει ποιητικά κολάζ.

Έχει κόψει και κολλήσει λέξεις από εφημερίδες και περιοδικά, συνθέτοντας λυρικά κείμενα. Τα βλέπουμε και τα ακούμε.

Διαβάζει επίσης απόσπασμα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» (Mein Vaterland war ein Apfelkern).

Η μετάφραση των κολάζ και του αποσπάσματος από το βιβλίο ‘Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου’ είναι της Γιώτας Λαγουδάκου.

Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια.

Συντονιστής/Συνομιλητής είναι ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης.

Μετά την εκδήλωση η Χέρτα Μύλερ θα υπογράψει τα βιβλία της, τα οποία και διατίθενται στους χώρους του Ινστιτούτου στα γερμανικά και ελληνικά.

Σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με μετάφραση /Είσοδος ελεύθερη.

Goethe-Institut Athen: Ομήρου 14-16, τηλ. 210 3661000.