Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Επιστροφή και επαναπατρισμός

 

Η αίθουσα τέχνης Έ κ φ ρ α σ η – Γιάννα Γραμματοπούλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου “Repatriation Vol. 2”-συνέχεια της περσινής (‘Repatriation Vol. 1’), με την τελευταία σειρά γλυπτικών έργων του εικαστικού.

 

Μέσα από 12 γλυπτά, ο Κορνήλιος Γραμμένος αναζητά στην έκθεσή του, που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, την έννοια της επιστροφής και του επαναπατρισμού, επιχειρώντας ταυτόχρονα να χαρτογραφήσει αυτές της εστίας και του οικείου, με τις δημιουργίες του -άνοιγμα στον κόσμο- να φέρουν εμφανείς αναφορές του προσωπικού του ταξιδιού. Χρησιμοποιώντας το ξύλο, το χρώμα, το μάρμαρο και τον σίδηρο, ο καλλιτέχνης ιχνηλατεί και επαναπροσδιορίζει τις πραγματικότητες που τον απασχολούν, καταφέρνοντας να μεταδώσει μηνύματα και απόψεις που τον ώθησαν και τον ωθούν να αφουγκράζεται τον κόσμο. Κι όπως σημειώνει ο ίδιος: ‘Αν ο σκοπός της τέχνης ήταν και ίσως να είναι ακόμα η διεύρυνση της συνείδησής μας για τον κόσμο, τότε τα έργα τέχνης ωραία θα ήταν μαζί με τις άλλες ιδιότητές τους να είναι άμεσα και ευανάγνωστα έτσι ώστε να δημιουργείται ένα νήμα μεταξύ του έργου και του θεατή ή να μη δημιουργείται, πράγμα μάλλον εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον’.

Στα γλυπτά του Γραμμένου -συνδυασμός μνήμης, ιστορίας και της φαντασίας εκείνου- η ιδέα, η έννοια, δίνεται συμβολικά μέσα από τη σύνθεση των λεπτομερειών της βασικής κατασκευής, η οποία είναι πειθαρχημένη και εύπλαστη με καθαρή, λιτή φόρμα, μέσω της οποίας μοιάζει να μεταγράφεται με επιτυχία ο γνωστός λατινικός αφορισμός ‘Verum esse ipsum factum’(Αυτό που είναι αληθινό είναι ακριβώς αυτό που γίνεται).

Διάρκεια: 13 Μαρτίου (Εγκαίνια: 19:00) - 05 Μαΐου/ Ώρες λειτουργίας: Τρ / Πεμ / Παρ 11.00-20.00, Τετ 11.00-18.00, Σαβ 11.00-15.00. 

Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου: Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα, τηλ. 210 3607 546, info@ekfrasi-art.grwww.ekfrasi-art.gr