Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Έργο-Πρόκληση

 

Με αφορμή τις ‘Ημέρες Μουσικού Θεάτρου’, το σπάνιο έργο ‘Βάκχαι’ του σπουδαίου Ιάννη Ξενάκη παρουσιάζεται στις 11 και 12 Ιουλίου σε πανελλήνια πρώτη -με τη μορφή παράστασης- στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Οι ‘Βάκχαι’ του Ιάννη Ξενάκη, έργο-πρόκληση υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων, που ανέβηκε μόνο μία φορά το 1993 στο Λονδίνο κατόπιν παραγγελίας του Opera Factory του Λονδίνου και δεν ηχογραφήθηκε ποτέ, ένας ερμηνευτικός άθλος, στην κυριολεξία με σκηνική μουσική για δεκαεξαμελή γυναικεία χορωδία, έναν βαρύτονο που ερμηνεύει το ρόλο του Διόνυσου και εννεαμελή ορχήστρα, αποτελούμενη αποκλειστικά από πνευστά και κρουστά όργανα, ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο δημιουργός για το έργο του, ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη σκηνική τύχη του συγκεκριμένου έργου είναι η τερατώδης δυσκολία της φωνητικής και μουσικής εκφοράς του ερασμιακού κειμένου, ‘Το ζήτημά μου δεν είναι να προκαλέσω τον ακροατή, αλλά τον ίδιο τον εαυτό μου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα, που πρέπει να κατανοήσει και να κάνει κάποιος, και όχι να άγεται και να απορροφάται από την επιτυχία του, από την πιθανή σκέψη της επιτυχίας ή του πλουτισμού από την επιτυχία της μουσικής που κάνει’.

Συμμετέχει το εξαιρετικό μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble και η Χορωδία της ΕΡΤ.

Δραματουργία: Γιάννος Περλέγκας, Λουκία Χουλιάρα, Δήμητρα Ευθυμιοπούλου, Μάγδα Καυκούλα/ Σκηνικά, κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα/ Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου/ Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος/ Μουσική προετοιμασία: Νίκος Βασιλείου, Φρίξος Μόρτζος/ Βαρύτονος (Διόνυσος): Αρκάδιος Ρακόπουλος.

Περφόρμερ: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου (Αγαύη), Μάγδα Καυκούλα (Σεμέλη).

Μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble (Θηβαίοι, ακόλουθοι του Πενθέα):
Ζαχαρίας Ταρπάγκος (πίκολο), Κώστας Γιοβάνης (όμποε), Ανδρέας Σπυρόπουλος (κόντρα φαγκότο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σπύρος Βεργής (τρομπόνι), Κώστας Μποτίνης, Κώστας Σερεμέτης, Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά).

Χορωδία της ΕΡΤ: Υψίφωνοι Σταυρούλα Γιαννακοπούλου, Πέννυ Δεληγιάννη, Μαρία Ζαβίτσα, Έλλη Μουχτάρη, Όλγα Μπαλωμένου, Λουντμίλα Μπονταρένκο, Μαρίνα Ρετσκάλοβα, Χέδερ Χέλιγκερ.

Μεσόφωνοι Βάσω Καριώτη, Αμάντα Κριτσωτάκη, Σοφία Μάλαμα, Τζίνα Μαρκουλή, Σοφία Πετρίδη, Μαρία Τανάγια, Μάγδα Τζαβέλα, Κίτσα Τροχάνη.

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 12, 15 ευρώ/ Φοιτητικό - παιδικό: 8 ευρώ/ Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00).

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 2130885700.