Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εστιάζοντας στα άψυχα

Και τα άψυχα έχουν ψυχή! Γι’ αυτό και η κάμερα στη βωβή ταινία του VertovMan with a movie camera’ εστιάζει σε αυτά. Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής, συνοδεία ζωντανής μουσικής, που είναι το νέο μουσικό score του Αλέξανδρου Μούζα, σε ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στην Ελλάδα.

H τελευταία από τις τέσσερις εκδηλώσεις που εξερευνούν τη σχέση της μουσικής με μορφές έκφρασης της τέχνης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την όραση, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στο Μέγαρο.

Ο κύκλος ‘+Αισθήσεις (Συν-αισθήσεις)’ αναφέρεται σε εκδηλώσεις όπου η μουσική, η οποία παραπέμπει φυσικά στην ακοή, συνεργάζεται με μορφές έκφρασης της Τέχνης που αντιπροσωπεύουν τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις. Έτσι, μέσα από ένα παιχνίδι ακοής, αφής, όσφρησης, γεύσης και όρασης, ανακαλύπτεις πώς η αντίληψή σου μεταβάλλεται, ανάλογα με τους παράγοντες που διεγείρουν κάθε φορά μια άλλη αίσθηση.

Η ταινία του Dziga Vertov [Τζίγκα Βερτόφ], που θα προβάλλεται εδώ και πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως το Καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Η κάµερα εστιάζει τόσο σε άψυχα πράγµατα, όπως οι µηχανές και οι λειτουργίες τους, όσο και σε έµψυχα, όπως ζώα και άνθρωποι µε τις δραστηριότητές τους.

Η μουσική συνοδεία σε ταινίες βωβού κινηματογράφου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκάστοτε προβολής, όχι μόνο συμπληρώνοντας το κενό που αφήνει η έλλειψη ομιλίας, αλλά και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα κρυμμένες πτυχές της εικόνας, που και ο ίδιος ο δημιουργός της δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει.

ΣΥΝΘΕΣΗ, LIVE ELECTRONICS, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αλέξανδρος Μούζας/ Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο/ Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί/ Αλέξανδρος Μποτίνης, βιολοντσέλο/ Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο.

Έναρξη: 20.30/ Γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό, νέοι, άνεργοι,παιδιά, 8 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr