Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εσύ τον ξέρεις τον ντουλαμά;

 

Η μακρόχρονη σχέση της Ιωάννας Παπαντωνίου με τον ντουλαμά, ένα ένδυμα που φορέθηκε στα δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καταδεικνύεται ευφυώς μέσα από την ιδιαίτερη έκθεση ‘‘Ιωάννα Παπαντωνίου. Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα’, που παρουσιάζει την Τρίτη 06 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

 

Τι ήταν ο ντουλαμάς, που φορέθηκε στα δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποιες οι διαφορετικές τοπικές παραλλαγές του ενδύματος και ποια η σχέση της Ιωάννας Παπαντωνίου με το συγκεκριμένο ένδυμα;

Σε αυτά και άλλα πολλά ‘απαντά’ η έκθεση που διοργανώνει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζοντας τη δημιουργική σχέση της Ιωάννας Παπαντωνίου με το ένδυμα που αποτέλεσε μια σταθερή πηγή έμπνευσης κατά τη μακρόχρονη πορεία της στο θέατρο: δείγματα της δημιουργικής αυτής σχέσης από τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή μπορείς να θαυμάσεις εδώ, με τη δημιουργό να ωθεί τη διαδικασία ένα βήμα παραπέρα, εμπλέκοντας τη σύγχρονη σκηνή της ελληνικής μόδας. Μια προσπάθεια είχε προηγηθεί άλλωστε όταν, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη συνάντηση του ICOM Costume Committee 2017 στο Λονδίνο, η Ι. Παπαντωνίου πρότεινε σε ορισμένους Έλληνες σχεδιαστές μια πειραματική έκθεση με βάση τον ντουλαμά και το πιρπιρί, έχοντας ως παράδειγμα την έκθεση Inspirations του Dries van Noten στο MoMu, στην Αμβέρσα, το 2015. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, εμπλουτισμένα με δημιουργίες περισσοτέρων σχεδιαστών που προστέθηκαν στην πορεία, θα παρουσιαστούν στην τελευταία ενότητα της έκθεσης.

Εγκαίνια: 20:00/ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 07 Μαρτίου έως 26 Μαΐου. 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111.