Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Φωτιά κι αισθησιασμός

 

 

Το 1960 η Μαρία Κάλλας στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και το 1968 η Έλενα Σουλιώτη στο Ηρώδειο ερμήνευσαν ένα αριστούργημα του Μπελλίνι. Τώρα, η ‘Νόρμα’ πλημμυρίζει συναισθήματα το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όπου και παρουσιάζεται στις 05, 07, 09 και 11 Ιουνίου σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Μπαλατσινού και σκηνοθεσία του Κάρλους Παντρίσσα των Λα Φούρα ντελς Μπάους χάριν του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Η όπερα του Μπελλίνι που το 1839 στο Φενίτσε της Βενετίας, λόγω της τεράστιας δημοφιλίας της, παρουσιαζόταν δύο φορές τη μέρα από διαφορετικούς θιάσους, ενώ στην Ισπανία έγινε τόσο δημοφιλής ώστε να παίζεται στο δρόμο από παιδιά ή στην Καρράρα της Τοσκάνης από χορωδίες εργατών των λατομείων μαρμάρου της περιοχής, έρχεται στο Ηρώδειο, σε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Μπαλατσινού και σκηνοθεσία του Κάρλους Παντρίσσα των Λα Φούρα ντελς Μπάους. Η ‘Νόρμα’ που κατά τη διάρκεια πατριωτικών διαδηλώσεων στην Ιταλία το 1848 οι εξεγερμένοι υιοθετούσαν τα επαναστατικά της, καταλήγοντας στο τέλος του 19ου αιώνα να έχει παρουσιαστεί σε 35 χώρες και μεταφραστεί σε 16 διαφορετικές γλώσσες, είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία. Η Νόρμα, πρωθιέρεια των Δρυϊδών, έχει αποκτήσει κρυφά δύο παιδιά από τον Ρωμαίο ανθύπατο Πολλιόνε. Αυτός ενδιαφέρεται πλέον για τη νεότερη ιέρεια Ανταλτζίζα, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί στη Ρώμη. Όταν οι Γαλάτες αιχμαλωτίζουν τον ανθύπατο, εκείνη αποκαλύπτει δημόσια την ενοχή της και μαζί οδηγούνται στην πυρά.

Την ηρωίδα ερμηνεύει ηδιάσημη Ιταλίδα υψίφωνος Κάρμεν Τζανναττάζιο, η οποία έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη, όπως μεταξύ άλλων η Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το Ρεάλ της Μαδρίτης, η Κρατική Όπερα του Μονάχου, η Όπερα του Παρισιού, η Σκάλα του Μιλάνου, η Κρατική Όπερα της Βιέννης κ.ά.

Στη δεύτερη διανομή ερμηνεύεται από την ανερχόμενη Αμερικανίδα υψίφωνο Μάρτζορι Όουενς, η οποία έχει ερμηνεύσει το ρόλο με επιτυχία στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας στο Λονδίνο.

Μαζί τους καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές, όπως, μεταξύ άλλων, οι Άρνολντ Ρουτκόφσκι, Ρέυμοντ Ατσέτο, Τάσος Αποστόλου, Τσέλια Κοστέα, Έλενα Κασσιάν κ.ά.

Ηρώδειο: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα, τηλ. 3241807.