Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Φωτίζοντας τα ΝΟΗΜΑΤΑ...

 

Η Καλλιόπη Βέττα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου συναντιούνται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής στη συναυλία που δίνει ο Μιχάλης Γρηγορίου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, με 104 έργα στο ενεργητικό του και αξιόλογη δισκογραφική παρουσία. Εδώ θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση: ‘H Λήδα και ο Κύκνος’ και ‘Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων’, έργα για δύο φωνές και πιάνο, σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη.

 

‘Δεν λειτουργώ σαν ένας συνθέτης που “μελοποιεί” στίχους –ένας όρος που με απωθούσε ανέκαθεν, καθώς παραπέμπει συνειρμικά και σε ένα “μουσικό μπογιάτισμα” της ποίησης– αλλά περισσότερο σαν σκηνοθέτης, σαν σκηνογράφος και σαν φωτιστής νοημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ποίημα σαν ένα σενάριο ή σαν λιμπρέτο. Και καθώς κάθε ποίημα αξιώνει μια διαφορετική “σκηνοθετική” και “σκηνογραφική” προσέγγιση, γι’ αυτό επιτρέπω στον εαυτό μου να αντλεί από ένα πλήθος στυλιστικών επιδράσεων, που ανήκουν βέβαια στα προσωπικά μου βιώματα και που μπορεί να ξεκινάνε από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, να περνάνε από τον Σούμαν ή τον Ραχμάνινοφ ή τον Χατζιδάκι, να αγγίζουν ίσως το ρεμπέτικο και να φτάνουν ενίοτε μέχρι την avant-garde’. Αυτά διευκρινίζει ο Μιχάλης Γρηγορίου, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δισκογραφικές του δουλειές «Ανεπίδοτα γράμματα», «Η αγάπη είναι ο φόβος...», «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι», πάνω σε ποίηση σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως του Άρη Αλεξάνδρου, του Τάκη Σινόπουλου, του Τάσου Λειβαδίτη και άλλων, με αφορμή τη συναυλία που δίνει στο Μέγαρο Μουσικής με χαρακτήρα μουσικής δωματίου.

Ο συνθέτης που τονίζει πως δεν του αρέσει ο πολυφορεμένος όρος της ‘μελοποιημένης ποίησης’, συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Καλλιόπη Βέττα, ενώ ερμηνεύει και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που είχε τραγουδήσει στο παρελθόν τα ορατόρια του συνθέτη ‘Σκοτεινή Πράξη’ και ‘Αντιγόνη’.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν τα δύο νέα έργα του συνθέτη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν οι κύκλοι ‘Μωβ’ (σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σικελιανού και Μαβίλη) και «Purple» (σε σονέτα του Σαίξπηρ στο αγγλικό πρωτότυπο) για πιάνο, βιολί, τσέλο και βαρύτονο. Στο πιάνο ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Βιολί: Φραντς Σεστάνι/ Τσέλο: Βαγγέλης Νίνα/ Πιάνο: Μιχάλης Γρηγορίου/ Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 7 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ & 10 & 15 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ.  Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr