Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Γαϊδούρια είναι, δεν βαριέσαι... (video)

 

Αν σου ζητούσα ν’ ανεβοκατεβαίνεις, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, φορτωμένος και χωρίς την απαραίτητη ποσότητα νερού, συνεχόμενα περίπου 600 σκαλοπάτια για 8-10 ώρες καθημερινά, θα άντεχες; Ε, αυτό καλούνται να υποστούν τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, προκειμένου να υπηρετήσουν τον τουρισμό του νησιού. Ευτυχώς κάποιοι αντιδρούν... ΕΣΥ;

 

Μετά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για παράβαση του νόμου και κακοποίηση ιπποειδών στη Σαντορίνη, η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απέστειλε στο Δήμο επιστολή για τις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, ντροπιάζοντας τον τόπο μας και την ελληνική κουλτούρα.

Στην επιστολή τονίζεται πως παρόλο που υπάρχει τοπικός κανονισμός, ουδόλως τηρείται λόγω παντελούς έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού και διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένα κοσμοπολίτικο νησί-κόσμημα για τη χώρα μας, ένας τόπος με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον τουρισμό ως επαγγελματικό πεδίο με απεριόριστες δυνατότητες να μην εναρμονίζεται με τους κανονισμούς που ορίζει η ΕΕ ως υποχρεούται.

Το χειρότερο όλων δε είναι πως δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για καθολική σχεδόν ασυδοσία εις βάρος αδύναμων μη ανθρώπινων πλασμάτων που χρησιμοποιούνται για το κέρδος και κακοποιούνται συστηματικά. Μια ασυδοσία που ως είναι πλέον γνωστό συνεχίζεται και τους χειμερινούς μήνες.

Εν ολίγοις. τα ζώα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ...

-Υπερφορτώνονται

-Παραμένουν και ‘χρησιμοποιούνται’ κάτω από τον καυτό ήλιο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς νερό ή σκίαση.

-Εκτελούν ατέλειωτα ωράρια εργασίας, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τα περί τα 600 σκαλοπάτια του νησιού (8-10 ώρες καθημερινά)

-Άρρωστα ζώα με πληγές που έπρεπε να τυγχάνουν κτηνιατρικής επίβλεψης βρίσκονται... στον ... ‘αγώνα του μεροκάματου’!

-Κάποια από αυτά έχουν μόνιμες πληγές εξαιτίας ελλιπούς εξοπλισμού.

Η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, θέτει το ερώτημα για το αν είναι καταγεγραμμένα επίσημα τα ζώα που χρησιμοποιούνται για αυτή την οικονομική δραστηριότητα και με ποιον τρόπο.

Ευτυχώς κάποιοι αντιδρούν...

Αποκορύφωμα της δημόσιας κατακραυγής είναι η δραστηριοποίηση πολιτών με υπογραφές (Βλέπε εδώ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός αλλά και ως έσχατης έκκλησης των Αρχών να δώσουν τέλος στην παρανομία :

https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimos_Santorinis_Ypoyrgeio_Toyrismoy_Gaidoyrakia_tis_Santorinis_Stop_stin_ekmetalleysi/?tblOdfb

Αν η... κακοποίηση των ζώων δεν σου λέει κάτι, κατέγραψε και το άλλο... Πως, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας, ξένοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προστασίας των ζώων και των δικαιωμάτων τους πρόκειται να ενημερώσουν μεγάλα Tours Operation για την κατάσταση με τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά στην Ελλάδα, με στόχο τη μη επιλογή των νησιών αυτών ως τόπο των διακοπών των πελατών τους.

Σημείωσε ακόμα πως... η έλλειψη ελέγχου επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους και για τους τους ίδιους τους επισκέπτες στο νησί (Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει την τραγωδία με την 67χρονη τουρίστρια που έχασε τη ζωή της το 2015.).

Ως ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, με βαθιά ενσυναίσθηση για την κακοποίηση κάθε έμβιου όντος, περιμένω:

-Την αντίδραση-απάντηση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, που θα ήθελα να πιστεύω, συμφωνώντας με την καλοπροαίρετη αντίληψη της Ομοσπονδίας, πως είναι πρόθυμη έστω και τώρα να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τεθούν περιορισμοί σε μία συνεχιζόμενη, προκλητική και ανεξέλεγκτη παραβίαση των νόμων, που συνιστά κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση έμβιων όντων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για τον τόπο μας.

-Τη λήψη των μέτρων για την επαναλαμβανόμενη, συστηματική και παράνομη κακοποίηση αυτών των ζώων, που η τελευταία, έχοντας προτείνει συνάντηση διά ζώσης με στελέχη της, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις-λύσεις και να βοηθήσουν προς τη σωστότερη από νομικής πλευράς αλλά και ηθικότερη λύση, ζητά άμεσα.

Παρόλα αυτά και... ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ:

Είναι δυνατόν μια… ‘ατραξιόν της ντροπής’ και ένα εγωιστικό κέρδος να χαρακτηρίζει το νησί που έχει το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη;

Γιατί, όσο κυνικό και να με κάνουν όλα τούτα, αρνούμαι να πω και να πιστέψω πως... ‘Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΔΥΕΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ’... 

Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε το γνωστό παστούρωμα σε άλογο στη Σαντορίνη...