Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Γιατί είσαι τυφλός μου λες; (video)

 

Γιατί είναι τυφλός; Γιατί αρνείται να δει; Ή... γιατί βλέπει και... κάνει τα ‘στραβά μάτια’; Ο 'Πλούτος' του Αριστοφάνη σε διασκευή - σκηνοθεσία Nikita Milivojevic παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο στις 13 & 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο. Ένας βαθύς στοχασμός πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου με συναφείς αναγωγές του στο σήμερα.

 

Ο Χρεμύλος, μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών, επιστρέφει φέρνοντας μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία κι η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής, αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).

Ο αριστοφανικός 'Πλούτος' ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου (Σερβία) και σκηνοθεσία Nikita Milivojevic, με τον σκηνοθέτη, μεταξύ άλλων, να σημειώνει: ‘Μία από τις μεγάλες μου απορίες εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα... Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τι κάνει μοιάζει παντελώς αδιάφορο: οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου. Ο Πλούτος προφανώς είναι ακόμη ο πιο ισχυρός Θεός του πλανήτη, η κινητήρια δύναμη του κόσμου, ενώ διάφορα «οικονομικά συμφέροντα» καθορίζουν τα πάντα. Η Ελλάδα και η Σερβία (και με ευρύτερη έννοια και ολόκληρα τα Βαλκάνια) είναι οι δύο όψεις του νομίσματος στα ψιλά του Πλούτου. Ο ρόλος μας σε τούτη την επ’ άπειρον επίκαιρη παγκόσμια κωμωδία είναι πάντα ίδιος: κορόνα ή γράμματα για μας δεν υπάρχει διαφορά’.

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς/ Προσαρμογή κειμένου - Πρωτότυποι στίχοι τραγουδιών: Γιάννης Αστερής/ Μεταφράσεις - Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Ισμήνη Ραντούλοβιτς/ Σκηνικά: Kenny MacLellan/ Κοστούμια: Marina Medenica.

Συνθέτης: Άγγελος Τριανταφύλλου/ Φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου/ Χορογράφος: Amalia Bennett/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάνος Βακούσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Κορωναίος, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου.

Κορυφαίος Χορού: Nenad Maričić.

Μουσικοί παράστασης: Δημήτρης Κατσίβελος (τρομπέτα), Κώστας Σαπούνης (τρομπέτα β),  Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο), Λεωνίδας Παλαμιώτης (τρομπόνι), Ρενάτο Κούσι (τρομπόνι β),  Στρατής Σκουρκέας (κρουστά), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα),  Γιώργος Δούσος (κλαρίνο).

 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

02/9, Ελευσίνα (Παλαιό Ελαιουργείο)

06/9, Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους)

10/9, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

14/9, Παπάγου

19-29/9, Βελιγράδι

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Επίδαυρος, τηλ. 2753022026.