Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

ΓιορτάΖΟΥΜΕ τον Κλήδονα

 

Φωτιές, χορός και τραγούδια με νταούλια, λύρες και ζουρνάδες στις γειτονιές της Αθήνας, με το έθιμο του Κλήδονα να ζωντανεύει στις γειτονιές της Αθήνας, στη γιορτή του Κλήδονα, το Σάββατο 23 Ιουνίου στην Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) και την Πλατεία Κυψέλης.

 

Η παράδοση συνεχίζεται! Ο ΟΠΑΝΔΑ καλεί και φέτος μικρούς και μεγάλους να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στη γιορτή του Κλήδονα στις γειτονιές της Αθήνας, μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Όπως ίσως ξέρεις, παραδοσιακά η γιορτή του Κλήδονα συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο και θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, του βουνού και του κάμπου. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών-κληδόνος που σημαίνει οιωνός, σημάδι, μάντεμα και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη, δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Κατά το έθιμο, το βράδυ της 23ης Ιούνη στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη και οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας. Στη νεοελληνική αντίληψη μάλιστα το έθιμο εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς.

 
Οι εκδηλώσεις του εορτασμού αναλυτικά:

Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) | 20:00   
«Εορτασμός του Κλήδονα»: Αναπαράσταση του εθίμου
Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και το σχήμα του Ιουλιανού Κοττάκη “Παραδοσιακά Τσαμπουνοτούμπακα”.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», την 1η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων, την επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Παιδικού Σταθμού δήμου Αθηναίων, το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά πόλη».

 

Πλατεία Κυψέλης | 20:00

Αναπαράσταση του εθίμου από την Ομάδα Ελληνικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Απόλλωνας», με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών της Λέσχης Φιλίας οδού Κίου Κυψέλης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 120ού Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης, με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά, με μουσική από τους Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη και τους συνεργάτες τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 6η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες: www.opanda.gr