Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Γυναίκες-τρόπαια πολέμου

 

‘Ένα σπουδαίο, δυνατό, αξέχαστο βιβλίο που μας καλεί να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά όχι μόνο στην Ιλιάδα, αλλά και στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν και το παρόν μας, καθώς και στο ρόλο που παίζουν η οργή και το μίσος στην κοινωνία μας’. Αυτό έγραψε η ‘Guardian’ για το βιβλίο της Πατ Μπάρκερ ‘Η σιωπή των κοριτσιών’, που κατέκτησε το βραβείο BOOKER και σε μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα.

 

Το έπος της Ιλιάδας μέσα από τα μάτια της Βρισηίδας, βασίλισσας της Λυρνησσού αφηγείται η Αγγλίδα συγγραφέας Πατ Μπάρκερ στο μυθιστόρημά της ‘Η σιωπή των κοριτσιών’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα. Η συγγραφέας στα πρώτα μυθιστορήματά της ασχολήθηκε με τη δύσκολη ζωή μέσα στη φτώχεια και τη βία των γυναικών της εργατικής τάξης στη βόρεια Αγγλία. Η ιστορία του παππού της ως στρατιώτη στα χαρακώματα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου στάθηκε ωστόσο η έμπνευσή της για την τριλογία με τίτλο ‘Regeneration’ (‘Ζωντανοί ξανά’, εκδ. Οδυσσέας, 1995) για την οποία και τιμήθηκε με το βραβείο Booker.

Με την άμεση, ρεαλιστική και ωμή γραφή της, με ιστορίες γνωστές από τη μυθολογία, ιδωμένες όμως από τη δική της οπτική που οδηγεί σε αναπάντεχες αποκαλύψεις, αγκιστρώνει τον αναγνώστη, πυροδοτεί τη φαντασία, ενώ χτίζει με μαεστρία τους χαρακτήρες.

Δέκα χρόνια η πόλη της Τροίας αντέχει στην πολιορκία των ελληνικών στρατευμάτων. Το αίμα συνεχίζει να χύνεται για την Ωραία Ελένη. Μετά από πολεμικές επιχειρήσεις σε γειτονικές πόλεις, μια άλλη γυναίκα καταλήγει ως σκλάβα στο στρατόπεδο των πολιορκητών, η Βρισηίδα, που καταλήγει παλλακίδα του πανίσχυρου Αχιλλέα, το τρόπαιο εκείνου που κατέστρεψε την πόλη της και σκότωσε τον σύζυγο και τα αδέρφια της μια από τις χιλιάδες αιχμάλωτες –τις ιερόδουλες, τις νοσοκόμες, τις γυναίκες που ετοιμάζουν τους νεκρούς για ταφή– των οποίων η τύχη δεν απασχολεί την επίσημη ιστορία. Οξυδερκής, ευαίσθητη, αλλά και αλύγιστη από την καθημερινή φρίκη του πολέμου, παρατηρεί τους άντρες και τις άλλες γυναίκες, μέχρι την τελική αναμέτρηση που θα κρίνει όχι μόνο τη δική της μοίρα αλλά και ολόκληρου του αρχαίου κόσμου. Τελικά, ‘Δεν έχει τίποτα το ωραίο και το μεγαλειώδες ο πόλεμος, φέρνει μόνο όλεθρο, καταστροφή και ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος. Οι δε γυναίκες, ανύπαρκτες και ξεχασμένες...’.