Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Χαμένα Χειρόγραφα από το Βερολίνο

 

Με ‘Δυο Χαμένα Χειρόγραφα στο Μουσικό Βερολίνο του 1930’ του Νίκου Σκαλκώτα η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, με τον Γιώργο Δεμερτζή στο βιολί και τον Βασίλη Βαρβαρέσο στο πιάνο, σε μουσική διεύθυνση συναυλίας Βύρωνα Φιδετζή.

 

Τα έργα Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα και Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, γραμμένα από τον Νίκο Σκαλκώτα, το πρώτο το 1929 και το δεύτερο το Μάρτιο του 1930, με σολίστ, αντίστοιχα, τον Γιώργο Δεμερτζή, επίσης γνωστό για τη συστηματική ενασχόλησή του με το ελληνικό ρεπερτόριο και ιδιαίτερα με το βιολιστικό έργο του Ν. Σκαλκώτα, και το δεύτερο με τη σύμπραξη του διακεκριμένου διεθνώς πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου, θα ερμηνεύσει στο Μέγαρο η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών -η νέα συμφωνική ορχήστρα που επικεντρώνει τη δράση της στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία- στην πρώτη της εμφάνιση εδώ.

Τα παραπάνω εντοπίστηκαν από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και αποκτήθηκαν από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, ενώ η επιμέλεια και ενορχήστρωσή τους έγινε από τον μουσικολόγο και κλαρινετίστα Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής).

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Νίκου Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν και Κουρτ Βάιλ, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων και καινοτομιών, που επηρέασαν ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Paul Juon (1872-1940): Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3α

«Ο θρήνος της Ίνγκεμποργκ»

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2

Kurt Weill (1900-1950): Συμφωνία αρ. 2

Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας και συνιδρυτής της -μαζί με τον Καθ. Μουσικολογίας Νίκο Μαλλιάρα.

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 5 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι & 10, 15, 20 & 25 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ.  Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr