Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Χειραγωγώντας τις… αναμνήσεις…

 

Παίζει παιχνίδια το μυαλό κι η μνήμη είναι πλανεύτρα. Στο ‘Βιβλίο των Κατόπτρων’ του δημοσιογράφου και συγγραφέα E. O. Chirovici, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα συνειδητοποιήσεις πως… ‘ενίοτε και οι αναμνήσεις χειραγωγούνται’.

 

Έξυπνο, ανατρεπτικό, ευφυές. Γεμάτο απίστευτα ψυχολογικά τεχνάσματα, με συμβολισμούς και ανατροπές που σε καθηλώνουν, ‘Το Βιβλίο των Κατόπτρων’ του E. O. Chirovici που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και από το 2017 έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, θυμίζει τις γνωστές ρώσικες κούκλες Μπάμπουσκες που καθεμιά κρύβει μια μικρότερη στο εσωτερικό της, αλλά και με ‘κρεμμύδι’ που ξεφλουδίζεις στρώσεις και στρώσεις μέχρι να... τελειώσει. Το παραπάνω μυθιστόρημα βέβαια μοιάζει να μην τελειώνει ακόμα κι αν φτάσεις στον επίλογο, αφού η δυναμική του συγγραφέα -που το πρώτο του μυθιστόρημα ‘Η σφαγή’ πούλησε μόνο στη Ρουμανία 100.000 αντίτυπα- σε ακολουθεί και... ‘μετά το κλείσιμο’ της τελευταίας σελίδας.

Πρίνστον 1987: Η δολοφονία ενός καταξιωμένου ψυχολόγου συγκλονίζει την περιοχή. Είκοσι πέντε χρόνια μετά στη Νέα Υόρκη το χειρόγραφο που λαμβάνει ένας ατζέντης μοιάζει περισσότερο με την ομολογία εκείνου του εγκλήματος. Είναι πράγματι έτσι; Σε κάθε περίπτωση, ‘οι αναμνήσεις μπορεί να αποδειχθούν ένα επικίνδυνο όπλο’, ενώ... ‘η αλήθεια του ενός είναι τα ψέματα του άλλου’.