Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η αιώρηση και η βαρύτητα

 

Με video, εγκαταστάσεις, φωτογραφικά, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, η ομαδική έκθεση ‘Pillow Gravity’ των Μαίρης Αντωνοπούλου, Απόλλωνα Γλύκα, Νικολέττας Κατσαμπέρη, Χρήστου Μπληγιάννου, Ζέτας Νικολοπούλου, Γιώργου Παλαμάρη, Ηλία Σιψά, Αντώνη Σταμπέλου, Βαγγέλη Χατζή, Νίκου Iavazzo εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης Έ κ φ ρ α σ η – Γιάννα Γραμματοπούλου.

 

‘Ο κρυπτικός τίτλος της έκθεσης μεταγράφει την «αντιστικτική γραφή» που ενέχει η σύνθεση των εικαστικών δημιουργιών που παρουσιάζονται. Η λέξη «μαξιλάρι» (pillow) ως σύμβολο της ελαφρότητας, της αιώρησης, του ύπνου έρχεται σε αντίθεση με τη λέξη «βαρύτητα» (gravity) και τις σημασίες της. Η συνύπαρξή τους συγκροτεί μια σειρά από ετερώνυμες ιδέες όπως αέρας/γη, κεφάλι/σώμα, έννοια/μορφή, ιδεατό/αισθητό, έλξη/απώθηση, κίνηση/ακινησία, σιγή/θόρυβος, φως/σκοτάδι που χαρακτηρίζουν την υπόσταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.’

Αυτά αναφέρει η ιστορικός τέχνης Νίκη Παπασπύρου στο προλογικό της σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης, που με τίτλο ‘Pillow Gravity’ παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ΄Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου. Όπως λέει, πρόκειται για ‘έργα ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα οποία όμως, μέσα από την ενδιαφέρουσα και ευρηματική τους παράθεση, αποδίδουν ένα όλον, ένα νέο έργο τέχνης. Με πρόθεση να εστιάσουν περισσότερο στη συλλογική συνθετική εναρμόνιση, οι δέκα εικαστικοί αντιμετώπισαν τον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί ως τον ιδανικό χώρο για να εκλάμψει η έννοια της έκθεσης ως καλλιτεχνική πράξη και ως αντικείμενο μιας εποικοδομητικής σκέψης και εμπειρίας.’ Και καταλήγει:

 

‘Η σύνδεση των έργων, μέσα στην έκθεση, διαμορφώνεται, μεταξύ άλλων, από τις μορφικές, τις αφηγηματικές, τις νοηματικές και τις χωρικές τους ιδιότητες. Το παιχνίδι των συσχετισμών προσδιορίζει και χαρακτηρίζει την εν λόγω εικαστική σύνθεση. Τα έργα ως σημεία διαμορφώνουν μια πορεία και ανοίγουν έναν δρόμο αισθητικής αντίληψης και οπτικών συνδιαλλαγών. Μέσα στο ευρύ σημασιολογικό φάσμα που φέρει αυτή η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να εντοπιστούν διάφορες και ποικίλες εννοιολογικές αναφορές, όπως χαρακτηριστικά η έννοια του χρόνου στις «ενσωματώσεις» του, η έννοια της κίνησης και οι κατοπτρισμοί της, η έννοια της πύκνωσης και του πολλαπλασιασμού. Οι αφηγήσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των έργων, πραγματικές ή υποθετικές, είναι ανοικτές και έγκεινται στις διαθέσεις και στις αναζητήσεις του εκάστοτε θεατή’.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 11.00-20.00/ Τετάρτη, 11.00-18.00/ Σάββατο: 11.00-15.00.

Έναρξη: 14 Ιουνίου (19.30)/ Διάρκεια: Μέχρι 20 Ιουλίου.
Aίθουσα τέχνης Έ κ φ ρ α σ η – Γιάννα Γραμματοπούλου: Βαλαωρίτου 9α, τηλ. 2103607598.