Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η αίθουσα των Μουσών

 

Έντεκα μήνες μετά την απώλεια του επί σειρά ετών διευθυντή του, Άγγελου Δεληβορριά, το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον άνθρωπο που οραματίστηκε και υλοποίησε τη σημερινή δορυφορική του ανάπτυξη, εγκαινιάζοντας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου, το θεσμό της Ετήσιας Ομιλίας Άγγελου Δεληβορριά.

 

‘Τα επιτοίχια ψηφιδωτά στο Μουσείον του Χρυσού Οίκου στη Ρώμη’. Αυτός είναι ο τίτλος της ομιλίας στο Μουσείο Μπενάκη του καθηγητή La Rocca, φίλου και συνάδελφου του Άγγελου Δεληβορριά, τακτικού μέλος της Accademia Nationale dei Lincei και ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης ‘La Sapienza’, που με αυτή τη διάλεξή του εγκαινιάζει εδώ την Ετήσια Ομιλία Άγγελου Δεληβορριά.

Με την ιδιότητα του Εφόρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πόλης της Ρώμης (1992-2008), ο Eugenio La Rocca συντόνισε την αναδιάρθρωση αρχαιολογικών μουσείων στη Ρώμη, είχε την ευθύνη πολυάριθμων αναστηλωτικών εργασιών και αρχαιολογικών ανασκαφών και επιμελήθηκε αρχαιολογικές εκθέσεις με διεθνή ακτινοβολία. Ο καθηγητής, το πλούσιο συγγραφικό έργο του οποίου είναι θεμελιώδες για την αρχαιολογική επιστήμη και την ιστορία της τέχνης, πραγματεύεται τον πολυτελή διάκοσμο του μουσείου, της αφιερωμένης δηλαδή στις Μούσες μεγάλης αίθουσας από τον Χρυσό Οίκο, το τεράστιο ανάκτορο του αυτοκράτορα Νέρωνα (54-68 μ.Χ.) στο κέντρο της αρχαίας Ρώμης.

Το θέμα της πολυπρόσωπης ψηφιδωτής παράστασης, που αναπτύσσεται στους τοίχους της αίθουσας, είναι η μετά θάνατον αποθέωσις (θριαμβευτική υποδοχή στο πάνθεον) ενός ανθρώπου των γραμμάτων, ίσως ενός σπουδαίου ποιητή. Με την έρευνα των μωσαϊκών αυτών εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας τόσο για την ιστορία του ρωμαϊκού πολιτισμού, όσο και για τα πολύ μεταγενέστερα χριστιανικά ψηφιδωτά που απηχούν τη λάμψη της τέχνης της ύστερης αρχαιότητας. 

Η ομιλία θα δοθεί στα ιταλικά και θα διατίθεται σύστημα ταυτόχρονης μετάφρασης στα ελληνικά.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα 18.03.2019, 19:30/ ΠΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 19:20/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, τηλ.  21 0345 3111.