Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η απολογία του κακού…

 

Κατά πόσο το κακό δρα συνειδητά; Ο υλικός κόσμος είναι η μόνη πραγματικότητα; Στο ιδιαίτερο διήγημα του Πήτερ Ουσπένσκι ‘Συνομιλίες με έναν Διάβολο: Ο εφευρέτης’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, ίσως βρεις την απάντηση.

 

Μια αλληγορική και συνάμα προφητική ιστορία είναι το έργο του σπουδαίου στοχαστή, μαθηματικού και αναζητητή των ιερών παραδόσεων Πήτερ Ουσπένσκι ‘Συνομιλίες με έναν Διάβολο: Ο εφευρέτης’.

Πρωταγωνιστής εδώ, ένας νεαρός άντρας που πασχίζει να ολοκληρώσει μια μεγαλοφυή εφεύρεση. Όταν τα καταφέρνει όμως, έρχεται αντιμέτωπος με εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που προσπαθούν να τον κερδίσουν για λογαριασμό τους, ενώ κάθε φορά που προτίθεται να κάνει το καλό, καταλήγει στο αντίθετό του...

«Θα σου πω μια ιστορία», είπε ο Διάβολος, «αλλά υπό έναν όρο: δεν θα πρέπει να με ρωτήσεις για το ηθικό δίδαγμα. Μπορείς να καταλήξεις σε όποιο συμπέρασμα θέλεις, αλλά σε παρακαλώ μη με ρωτήσεις. Όπως έχουν τα πράγματα, κατηγορούμαστε ήδη για ένα σωρό ανοησίες, κι όμως, κυριολεκτικά μιλώντας, ούτε καν υπάρχουμε. Εσείς είστε που μας δημιουργείτε».

Ο συγγραφέας που, ανάμεσα στα πιο γνωστά του βιβλία είναι τα ‘Ένα Νέο Πρότυπο του Σύμπαντος’, ‘Η Παράξενη Ζωή του Ιβάν Οσοκίν’, ‘Συνομιλίες με έναν Διάβολο και Αναζητώντας τον Κόσμο του Θαυμαστού’, το 1915 συνάντησε τον Έλληνα πνευματικό δάσκαλο Γεώργιο Γκουρτζίεφ και έγινε μαθητής του –μια συνάντηση που άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με τη μελέτη των ιδεών του Γκουρτζίεφ και τη μετάδοση της διδασκαλίας του, στον κύκλο των πολλών μαθητών που απέκτησε ο ίδιος, με τα έργα του να αποτελούν την πιο σημαντική ίσως καταγραφή της διδασκαλίας του Γκουρτζίεφ έως σήμερα.