Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η ενηλικίωση αργεί

 

Ένας θάνατος. Ένας έρωτας που δεν θα έπρεπε να έχει γεννηθεί. Ένα φευγιό που δεν μπόρεσε να αποφευχθεί. Και μια αναδρομή. Σε κείνο που πόνεσε. Όλες οι πληγές κι όλα τα βιώματα έχουν καταλυτική επίδραση στο μετά. Στο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου ‘Χάσαμε τον μπαμπά’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, η γεύση της ανάγνωσης είναι από την αρχή γλυκόπικρη.

 

Πριν από είκοσι χρόνια, ο πατέρας του Άγγελου Γεωργιάδη εγκατέλειψε τον ίδιο και τη μητέρα του για χάρη της θείας Τίνας. Tώρα ο θάνατος εκείνου φέρνει σε επαφή τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας, με το ημερολόγιο του πρώτου να φτάνει στα χέρια του γιου. Προφανώς δεν είναι το καλύτερο να διαβάζεις για το πώς ξεκίνησε ο έρωτας του μπαμπά σου με τη μικρή αδελφή της μαμάς σου. Αυτά που ο πατέρας του αφηγείται στο τετράδιο κάνουν τον τριαντάχρονο Άγγελο από τη μια να γυρίσει χρόνια πίσω ανασύροντας μνήμες, από την άλλη προτρέπουν και οδηγούν τον ίδιο σε έναν γραπτό αναστοχασμό της δικής του ζωής, που θυμίζει αυτοσχέδια ψυχοθεραπεία.

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου αναφέρεται έμμεσα στην απουσία του αρσενικού προτύπου από το σύγχρονο κόσμο. Σε πρώτο πλάνο, ένας νεανικός και ένας ώριμος έρωτας, με τις αποκλίσεις και τους παραλληλισμούς τους. Kαι στο βάθος, αλλού σπαρακτική κι αλλού τρυφερή και αστεία, η αφήγηση μιας ενηλικίωσης που αργεί αλλά... έρχεται και κάθε στιγμή της συνειδητοποίησης βγάζει νέα στοιχεία στην επιφάνεια, απαντώντας ερωτηματικά και γεννώντας άλλα. Έτσι είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, άλλωστε...