Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η επικράτηση του ΕΡΩΤΑ...

 

Με μεγάλη επιτυχία και άριστες κριτικές συνεχίζονται μέχρι τις 11 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Μπάγκειον οι παραστάσεις του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη “Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας”, μονόλογος δεμένος γύρω από έναν φρενήρη ποιητικό ιστό, τον οποίο επέλεξε ο Θάνος Σαμαράς για την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία. Το Σάββατο 26 Μαΐου, μετά την παράσταση, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης και οι συντελεστές συνομιλούν με το κοινό.

 

‘Ο θεός Απόλλωνας ερωτεύεται την Κασσάνδρα, η οποία ζητάει ως αντάλλαγμα του έρωτά της την ικανότητα να μαντεύει αλάνθαστα το μέλλον. Ο Απόλλωνας της εκπληρώνει την επιθυμία, αλλά η Κασσάνδρα αθετεί την υπόσχεσή της και αρνείται να του δοθεί. Της ζητάει μόνο ένα φιλί. Εκείνη δέχεται και ο Απόλλωνας, ως τιμωρία θεού και εκδίκηση εραστή, φτύνει στο στόμα της μια κατάρα, να λέει την αλήθεια αλλά να μην την πιστεύει κανείς. Η Κασσάνδρα, ασφυκτιώντας στις συνέπειες αυτής της κατάρας αλλά και στο πείσμα της να ταυτίζεται μόνο με την αμόλυντη πνευματική και ιερατική της υπόσταση, απαρνούμενη την ανθρώπινη και τη γυναικεία, συνειδητοποιεί το λάθος να αρνείται τη ζωώδη της φύση και κάνει έρωτα με τον Απόλλωνα. Η διαύγεια που την κατακλύζει από την έκσταση της ένωσης αυτής την οδηγεί στην υπέρβαση των απαγορεύσεων, των φόβων, της στέρησης και θέλει να προλάβει το κακό. Και το κακό είναι το ανολοκλήρωτο της ζωής, δηλαδή να αρνείσαι τη φύση σου και ό,τι σου ζητάει αυτή. Η γνώση που αποκτά την πλημμυρίζει με τη διάσταση εκείνη που αυτό που λέει δεν είναι πια πρόγνωση κακού αλλά πρόγνωση καλού, μόνο. Αυτή είναι και η βαθύτερη μεταστροφή’. Στον μονόλογο ‘Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας’ που συνεχίζεται στο Μπάγκειον, όπως διευκρινίζει ο σκηνοθέτης Θάνος Σαμαράς, ανατέμνοντας την πυκνή και χειμαρρώδη γραφή του Δ. Δημητριάδη, ‘η ηρωίδα εξαγγέλλει, στο παρόν πια, ένα μέλλον στους ανθρώπους·να συναντηθούν ξεδιάντροπα με τον πόθο τους, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια συνέπεια κι αν έχει αυτό. Η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή για να τη ζήσεις χωρίς χαρά’.

Σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνικό, κοστούμια, φωτισμοί, σχεδιασμός ήχου: Θάνος Σαμαράς/ Ερμηνεία: Έλλη Τρίγγου/ Δραματουργία: Έρι Κύργια/ Συνεργάτης στη διδασκαλία κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου/ Βοηθός σκηνοθέτη: Κυβέλη Δραγούμη.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 21.15 (Από Παρασκευή 4 Μαΐου έως Δευτέρα 11 Ιουνίου)/

Εισιτήρια: 12 (Κανονικό), 10 (Μειωμένο - Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)/ Προπώληση: www.viva.gr/tickets/theater/ksenodoxeio-mpageion/o-euaggelismos-tis-kassandras

Ξενοδοχείο Μπάγκειον: Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα, Πληροφορίες - Κρατήσεις: τηλ. 6936717347.