Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η εξομολόγηση του Στρατηγού

 

Σε έναν αλληγορικό σκηνικό χώρο, με σπασμένα αγάλματα, στοίβες χαρτιών και ερειπίων, τα πρόσωπα, τα πράγματα και τα πλάσματα της φαντασίας του Μακρυγιάννη διαμορφώνουν και σημαδεύουν την εξομολόγηση του Στρατηγού προς το ακροατήριο που μέχρι τέλους διεκδικεί. Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για τρεις μόνο παραστάσεις –στις 05, 06 και 07 Απριλίου– την πρωτότυπη όπερα ‘Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη’, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη.

 

Ένα δρώμενο σύγχρονης μουσικής το οποίο αναπτύσσεται στο πεδίο συνάντησης και ψυχικής έντασης του ήρωα με την Ιστορία είναι η όπερα ‘Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη’, που με οκταμελές μουσικό σύνολο και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις στη Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Υπαρκτά και φανταστικά πρόσωπα, όπως η γυναίκα του Στρατηγού, η μυστηριακή Ονειροκρίτρια, ο Όθωνας και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, αναδύονται μέσα από ένα υποβλητικό μουσικό σύμπαν, αξεδιάλυτα δεμένο με αυτόν τον γεμάτο ένταση κόσμο ονείρων, οραμάτων και απόκοσμων εμπειριών. Η όπερα, σε μουσική- σύλληψη του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου και λιμπρέτο του συγγραφέα Αλέκου Λούντζη, ‘παρακολουθεί’, από απόσταση άλλοτε αναπνοής και άλλοτε ασφαλείας, την καταβύθιση του Στρατηγού στα οράματα αλλά και στις μνήμες του από συγκλονιστικά ιστορικά ή προσωπικά γεγονότα, όπως η μάχη της Ακρόπολης, η περίφημη δίκη του, η θυμωμένη επίκλησή του προς τον Θεό και η ‘πολιτική λιτανεία’ της μεταγωγής του στη φυλακή.

Τα ευρωπαϊκά όργανα διαπλέκονται εδώ αρμονικά με ηλεκτρονικούς ήχους και με μεσογειακά παραδοσιακά όργανα, όπως ο κεμανές, το νέυ, το ούτι, το τσίμπαλουμ (σαντούρι).

Τα ερωτήματα μετά ο τέλος της παράστασης, αμείλικτα. Τι αντέχει στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα από αυτό το στερνό, «τρελό» του έργο, όπως το αποκάλεσε ο πιο παθιασμένος ερευνητής του Γιάννης Βλαχογιάννης; Τι μένει και τι περισσεύει από την προσωπικότητα, από τα γραπτά του και τη δευτερογενή επεξεργασία τους, από την αξιοποίηση, την αγιοποίηση ή την αποδόμηση του μύθου του Στρατηγού;

Η απάντηση, δική σου.

Στο ρόλο του Μακρυγιάννη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ένας σημαντικός ερμηνευτής της νέας γενιάς με έμφυτη θεατρικότητα, που δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε έναν τέτοιο ρόλο.

Μαζί του, ένα καστ ακμαίων πρωταγωνιστών του λυρικού θεάτρου: Ιωάννα Φόρτη, Μυρτώ Μποκολίνη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Νίκος Κοτενίδης, Ελένη Μπαρκαγιάννη, Aντώνης Δήμου, Χρήστος Κεχρής.

Λιμπρέτο: Αλέκος Λούντζης, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ιωάννη Μακρυγιάννη/ Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος/ Σκηνοθεσία: Μαρία Γυπαράκη/ Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς/ Συμμετέχει οκταμελές μουσικό σύνολο και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Παραστάσεις: 05, 06, 07 Απριλίου, 20.30/ Εισιτήρια: €15, €20/ Φοιτητικό, παιδικό: €10/ Προπώληση: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καθημερινά 09.00-21.00, τηλ. 213 088 5700/ Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742, www.nationalopera.gr

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ευριπίδου και Λ. Συγγρού, τηλ. 2168091001, 002, 003.