Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η γνώση, η μάθηση, η δημιουργία

 

Με τον τίτλο 'The Cheat’ η έκθεση του Aντώνη Ντόνεφ, γνωστού για τα λεπτοµερή, καλλιγραφικά του σχέδια µε µελάνι πάνω σε αρχειακό υλικό (σελίδες βιβλίων, εφηµερίδων κ.λπ.) επικολληµένο σε καµβά, εγκαινιάζεται την Πέµπτη 02 Νοεµβρίου στην Kalfayan Galleries.

 

Σε παλίµψηστο µετατρέπεται η γκαλερί Kalfayan, με αφορμή την ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ ‘The Cheat’ και κεντρικό της σηµείο την πρώτη µεγάλων διαστάσεων γλυπτική εγκατάσταση του καλλιτέχνη ‘Σκονάκι στην Ιστορία της Τέχνης’, όπου σε επάλληλες σειρές λιτών µαύρων τραπεζιών που παραπέµπουν σε σχολικά θρανία παρατάσσονται 370 µαύρα στιλό από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα καπάκια. Η σύνθεση καταλήγει σε ένα ανοιχτό βιβλίο. Μια προσεκτική µατιά αποκαλύπτει ότι τα στιλό φέρουν εγχάρακτα κείµενα.

Όταν ο καλλιτέχνης σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη διάρκεια µιας γραπτής εξέτασης, είχε αξιοποιήσει το ταλέντο του στην καλλιγραφία, και είχε χαράξει µε βελόνα σε καθένα από τα 30 στιλό που χρησιµοποίησε µία σελίδα της εξεταστέας ύλης από το βιβλίο-‘βίβλο’ του Ε.Η. Gombrich ‘Το Χρονικό της Τέχνης’ (‘The Story of Art’). Χωρίς το φόβο της δηµόσιας έκθεσης, αλλά αντίθετα µε προβοκατόρικη και σαρκαστική διάθεση ο Ντόνεφ µοιράζεται εδώ αυτή την προσωπική του ιστορία, εγείροντας ερωτήµατα σχετικά µε τη γνώση και τη διαδικασία µάθησης, αλλά και αναφορικά µε τη σχέση της θεωρίας της τέχνης µε το δηµιουργό/έργο τέχνης αλλά και τον θεατή/αποδέκτη. Ταυτόχρονα, η χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία να δηµιουργήσει το ‘σκονάκι’ είχε σαν αποτέλεσµα τη σε βάθος γνώση και αποστήθιση του ίδιου του κειµένου. Ο αυτοαναιρετικός χαρακτήρας της ίδιας της διαδικασίας ‘εξαπάτησης’ αντανακλάται και στο ίδιο το έργο: οι σηµειώσεις πάνω στο ανοιγµένο βιβλίο είναι µε µπλε χρώµα, όταν όλα τα στιλό που φαίνεται να έχουν χρησιµοποιηθεί είναι µαύρα.

Με ευφυές και δηκτικό χιούµορ ο δημιουργός επιχειρεί να ‘χαρτογραφήσει’ την έννοια Τέχνης και της Γνώσης, άλλοτε µε διάθεση ενδοσκόπησης και άλλοτε µε εξωστρεφή διάθεση, διερευνώντας τον κοινωνικο-πολιτικό ρόλο του καλλιτέχνη και του έργου τέχνης.

Το παραπάνω ενδιαφέρον του επεκτείνεται και στη νέα σειρά επιτοίχιων έργων με πολύπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ αποκλειστικά µε τµήµατα από παλιούς χάρτες, τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης στα ταξίδια του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αποδόµηση και επανένωση/µείξη τµηµάτων από διαφορετικούς χάρτες δηµιουργούν νέες εικόνες χαρτών, όπου τα επίσηµα γεωγραφικά όρια αναιρούνται και περιπλέκονται.

Τα γεωγραφικά αυτά παλίµψηστα αφενός καθρεφτίζουν τις σύγχρονες γεω-πολιτικές ανακατατάξεις σε παγκόσµιο επίπεδο και αφετέρου επαναπροσδιορίζουν και επανερµηνεύουν την ήδη χαρτογραφηµένη γνώση, αµφισβητώντας πολωτικές και ανελαστικές διαδικασίες απόκτησης γνώσης που δεν λαµβάνουν υπόψη τη µοναδικότητα της διαφορετικότητας.

Λειτουργία εγκαινίων: 20.00 - 22.00/ Ημέρες Λειτουργίας: Δευτέρα 10.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 10.00 - 20.00 | Σάββατο 11.00 - 15.00/ Διάρκεια: 02 Νοεµβρίου - 09 Δεκεµβρίου.

Kalfayan Galleries: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 2107217679, www.kalfayangalleries.com