Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η μνήμη είναι ο μόνος νικητής στο χρόνο...

Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, ίσως περισσότερο από σε οποιαδήποτε άλλη τραγωδία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι... ο μόνος εν τέλει νικητής στο χρόνο είναι η μνήμη. Πόλεμοι θα υπάρχουν πάντα. Και νεκροί. Και τραυματίες. Και μετανάστες. Ένα πρώην αδέσποτο σκυλί σαν και μένα δεν θα μπορούσε να μην αγαπάει την πιό δημοφιλή, αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη που, Τετάρτη,10 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο Κηποθέατρο Παπάγου. 

Ποιός φταίει που... ξεσπιτώνονται οι άνθρωποι; Κυρίως ο πόλεμος. Για ποιό λόγο γίνονται οι πόλεμοι; Για το κέρδος... Ποιά είναι η λέξη που έχει συνδυάσει κανείς με τη μετανάστευση; ΑΔΙΚΙΑ! Οι Τρωάδες συνεχίζουν την περιοδεία τους και στέκονται για  ένα βράδι στο Κηποθέατρο Παπάγου, υπενθυμίζοντας μας πως... ανέκαθεν, ο άνθρωπος ήταν το πιο αδίστακτο, το πιο άπληστο, το πιο αιμοβόρο θηρίο του πλανήτη. Το πιό άγριο. Μπροστά του, μόνο άγρια δεν είναι τα θηρία, ούτε καν αυτά της ζούγκλας. Γιατί ο άνθρωπος έχει συνείδηση. Κι αντί να κοιτάει ψηλά... ή... μέσα στη ψυχή του... κοιτάει... τα χέρια του. Και τα βάφει κόκκινα... Η παράσταση, Τρωάδες, με τον Θέμη Μουμουλίδη να υπογράφει την έξοχη σκηνοθεσία της, παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφεραιακό Θέατρο Βέροιας και αποτελεί μια σύγχρονη ανάγνωση για να καταλήξει στη γνωστή διαπίστωση. Πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και ο ξερριζωμός, επίσης. Η Τροία καίγεται. Το μέλλον των ανθρώπων της καταστρέφεται. Τα όνειρα τους ενταφιάζονται. Και οι επιζώντες πάιρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Κάποιες σκληρές εικόνες από την τηλεόραση, μήπως; Εικόνες  Συρίας και όχι μόνο;

Τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκορού και η μουσική του Θύμιου Παπαδόπουλου ενώ η μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάϊνας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόππαπα,  Χρήστος Πλαϊνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα. Ακορντεόν παίζει η Ιώ Κυριακίδη.

Προπώληση: Παπασωτηρίου, Ιανός, Public, Seven Spots, τηλ. 11876 & στο www.viva.gr. Τα εισιτήρια  της προπώλησης στοιχίζουν 13 ευρώ. (για περιορισμένο αριθμό). 

(Κηποθέατρο Παπάγου: Κορυτσάς 6, 2132027185).