Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η πιο άδικη φάρσα…

 

… είναι η φάρσα που έγινε στην ‘Γιαννούλα την κουλουρού’. Η συγκλονιστική, πραγματική ιστορία της Γιαννούλας ανεβαίνει στον Χώρο Η της οδού ‘Πειραιώς 260’ από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη Γιώργο Παπαγεωργίου στις 18, 19, 20 και 21 Ιουνίου. 

 

Μετά από τη μεγάλη θεατρική επιτυχία της παράστασης ‘Αρίστος’, που παίχτηκε για 2 συνεχόμενες χρονιές με διαρκή sold out και πραγματευόταν την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, μεταφέροντας στη σκηνή ένα ‘ταλαιπωρημένο’ πρόσωπο της ελληνικής ιστορίας, τη Γιαννούλα, την κουλουρού της Πάτρας με την ελαφρά νοητική υστέρηση που τη χαρακτήριζε. Μέσα από το κείμενο της Θεοδώρας Καπράλου, τις ερμηνείες της εξαιρετικής Έλενας Τοπαλίδου, που ενσαρκώνει τη Γιαννούλα, του φετινού νικητή του βραβείου Χορν Μιχάλη Συριόπουλο και των υπολοίπων ηθοποιών, αλλά και τη ζωντανή μουσική που έχει γράφει η Ματούλα Ζαμάνη. ο καλλιτέχνης ζωντανεύει τη θλιβερή ιστορία μιας γυναίκας που έγινε αστικός μύθος. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της η Γιαννούλα δεχόταν συνεχώς πειράγματα από τους συντοπίτες της, μέχρι που διοργάνωσαν μια άγρια φάρσα για τον τάχα γάμο της. Μια φάρσα που επαναλήφθηκε πολλές φορές με διάφορους υποψήφιους “γαμπρούς” και το γάμο φυσικά να μη γίνεται ποτέ.

Δέκα χιλιάδες πολίτες υπολογίστηκαν όσοι βρίσκονταν στην οδό Αγίου Νικολάου και την παραλία, συνοδεύοντας τη Γιαννούλα στην τελευταία φάρσα που στήθηκε σε βάρος της. Μετά από αυτό η νοητική υστέρηση της Γιαννούλας επιδεινώθηκε. Πέθανε μόνη και φτωχή, μετά το ’40 στην Κατοχή. 

Η σκηνογραφική λύση της Ευαγγελίας Θεριανού, μέσα από χειροποίητα μέσα, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον πυρήνα μιας ιστορίας διαπόμπευσης που μέχρι και σήμερα αποτελεί παραδοσιακό δρώμενο της πατρινής αποκριάς.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου/ Κείμενο: Θεοδώρα Καπράλου/

Μουσική: Ματούλα Ζαμάνη/ Σκηνογράφος: Ευαγγελία Θεριανού/

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα/ Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου./

Παίζουν: Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος, Κίμωνας Κουρής, Αθανασία Κουρκάκη.

Στην παράσταση θα συμμετέχουν ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί: Μένιος Γούναρης, Γιάννης Κονταράτος, Ρία Ελληνίδου, Παναγιώτης Τσάκος.

Παραστάσεις: 18, 19, 20 & 21 Ιουνίου, 21:00/

Εισιτήρια:

Ζώνη Α': 25€ κανονικό | 20€ φοιτητικό, άνω των 65 ετών

Ζώνη Β': 20€ κανονικό | 15€ φοιτητικό, άνω των 65 ετών

Ζώνη Γ': 15€ κανονικό | 10€ φοιτητικό, άνω των 65 ετών

Ανέργων: 5€, έκδοση εισιτηρίων μόνο από τα εκδοτήρια ΕΦ - Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου.

ΑμεΑ: 5€/ Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), greekfestival.gr, ticketmaster.gr, 210 89 38 112, στα καταστήματα Public και στους χώρους των παραστάσεων.

Πειραιώς 260: Πειραιώς 260, Καλλιθέα, τηλ. 2109282900.