Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η προσφυγιά του ’20...

 

Τη σημασία των χρωμάτων και των σχεδίων ως ανθρώπινη ανάγκη διατήρησης και συνέχειας της ζωής των προσφύγων αλλά και ανάμνησης της πατρογονικής εστίας, τη σημασία της εικόνας των προσώπων στην ιστορική συλλογική μνήμη αναδεικνύει η έκθεση ‘Χρώματα Μνήμης’, που εγκαινιάζεται την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’ του δήμου Αθηναίων.

 

Το ομότιτλο δίτομο συγγραφικό έργο της Κυριακής Δήμου, η οποία έχει συλλέξει παραδοσιακά υφαντά και αντικείμενα μαζί με προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν ως πρόσφυγες στη δεκαετία του 1920 από τα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινής Βουλγαρίας, και εγκαταστάθηκαν στη βορειότερη περιοχή της Ελλάδας, στο τρίγωνο του Έβρου της Θράκης, απετέλεσε την αφορμή για την έκθεση ‘Χρώματα Μνήμης’, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’, με έργα οικιακής χειροτεχνίας, φορεσιές, υφαντά και αντικείμενα από την περιοχή του Ορμενίου και της Φτελιάς, παράλληλα με φωτογραφικό υλικό και εθνολογικά στοιχεία, πληροφορίες και μαρτυρίες εκείνων που η ψυχή τους έμεινε πίσω, στα εδάφη που γεννήθηκαν.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου της Κυριακής Δήμου από την κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμέλεια έκθεσης: Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 09.00-14.00 (Διάρκεια: Από 31 Μαρτίου - 12 Μαΐου)/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987| www.opanda.gr