Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η πρώτη όπερα...

 

Με αφορμή τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (1567-1643), ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζουν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής το εμβληματικό έργο ‘Ορφέας’ -όπερα μπαρόκ σε πέντε πράξεις- που συχνά πιστώνεται και ως η πρώτη όπερα στην Iστορία της μουσικής, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Ερμηνεύει το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra.

 

Μια τολμηρή μουσική πρόταση κάνει στο Μέγαρο Μουσικής το σχήμα Latinitas Nostra, με βραβευμένες δισκογραφικές καταθέσεις που έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Αφορμή είναι τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Κλάουντιο Μοντεβέρντι. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζουν εδώ τον Ορφέα σε μια συναρπαστική ανάγνωση της παρτιτούρας, ενώ ο συνθέτης Πάνος Ηλιόπουλος τονίζει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Κάτω Κόσμου, επεμβαίνοντας με τις διασκευές και τη ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου, καθώς και με την επιμέλεια της μουσικής για το αυθεντικό τέλος της όπερας, το οποίο διασώζεται μόνο ως κείμενο στο λιμπρέτο του Alessandro Striggio (1607). 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Νίκη Ψυχογιού, οι φωτισμοί είναι της Χριστίνας Θανάσουλα και οι χορογραφίες της Ίριδας Κυριακοπούλου.

Τον Ορφέα ενσαρκώνει ο διάσημος Ισπανός τενόρος Juan Sancho [Χουάν Σάντσο], ενώ το ρόλο Πρωθιέρειας του Διονύσου ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου. Εκλεκτοί Έλληνες ερμηνευτές συμπληρώνουν τη διανομή: η Θεοδώρα Μπάκα (H Μουσική, Ιέρεια του Διονύσου), ο Χρήστος Κεχρής (Βοσκός), η Ειρήνη Μπιλίνη (Νύμφη), η Αναστασία Κότσαλη (Ευριδίκη), η Σοφία Πάτση (Αγγελιαφόρος), η Λένια Ζαφειροπούλου (Η Ελπίδα), ο Μάριος Σαραντίδης (Χάροντας), η Μαρία Παλάσκα (Περσεφόνη) και ο Πέτρος Μαγουλάς (Πλούτωνας).

Όπως σημειώνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, «Σκοπούμενό μας δεν ήταν να κάνουμε μια μουσικολογική ανακατασκευή. Επιπλέον ο Ορφέας δεν είναι ημιτελής –το φινάλε, παρά τις αδυναμίες του, είναι αυθεντικό και οι αδυναμίες, όταν είναι αυθεντικές, έχουν έναν τρόπο να χαίρουν ασυλίας. Δεν θεωρήσαμε ποτέ πως ο Ορφέας χρήζει αποκατάστασης ή αναγωγής στη σύγχρονη αισθητική. Τουναντίον κατέχουμε τους κανόνες του ιταλικού ενδεκασύλλαβου και συμφωνούσαμε όλοι εξαρχής ότι ο Ορφέας, τετρακόσια και βάλε χρόνια μετά, παρουσιάζεται χωρίς καμία απώλεια στα φυσικά του μεγέθη και τις αρχικές του ποιότητες, δηλαδή ως μια όπερα δωματίου με ένα σύνολο 9 το πολύ τραγουδιστών για τα σολιστικά μέρη και τα χορωδιακά, μαζί με ένα μεσαίου μεγέθους αλλά ευέλικτο ορχηστρικό σχήμα, κατά τα οικονομικότατα πρότυπα πολλών αυλικών εορτασμών της Αναγέννησης, όπου κάθε μουσικός παίζει παραπάνω από ένα μουσικό όργανο, και όχι παραμορφωμένη από μεταγενέστερα πρότυπα μεγαλείου [...]».

Αρχική ιδέα, μουσική διεύθυνση Μάρκελλος Χρυσικόπουλος/ Σκηνοθεσία Θάνος Παπακωνσταντίνου/ Μεταγραφές, Σύνθεση, Live electronics: Πάνος Ηλιόπουλος/ Σκηνικά-Kοστούμια Νίκη Ψυχογιού/ Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα/ Χορογραφία: Ίριδα Κυριακοπούλου/ Μουσική διδασκαλία: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Πάνος Ηλιόπουλος/ Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά, Βασίλης Βηλαράς/ Βοηθός σκηνογράφου: Μάριος Παναγιώτου/ Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου/ Ηχητικός Σχεδιασμός: Κατερίνα Βάμβα/

Ερμηνεύουν: Juan Sancho -Ορφέας/Θεοδώρα Μπάκα, Χρήστος Κεχρής, Ειρήνη Μπιλίνη, Αναστασία Κότσαλη, Σοφία Πάτση, Λένια Ζαφειροπούλου, Μάριος Σαραντίδης, Μαρία Παλάσκα, Πέτρος Μαγουλάς, Σαβίνα Γιαννάτου / Χορός: Ιωάννα Βούλγαρη, Ζαχαρίας Γουέλα, Ειρήνη Ζαφειροπούλου, Αφροδίτη Καποκάκη, Αντώνης Καρναβάς, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Μαντώ Παπαρηγοπούλου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Μιχάλης Πητίδης, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Ναταλία Σουίφτ, Δέσποινα Σταυρίδη, Φώτης Στρατηγός, Γιάννης Τομάζος.

Έναρξη: 20.00/ Εισιτήρια: 9 ευρώ, πολύτεκνοι, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, 14, 22 & 28 ευρώ, κανονικό.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr