Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η τρυφερή ευγένεια της ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ

 

Μια παράσταση-παιχνίδι μελαγχολίας, με τους ήρωες ν’ αγαπούν τα... παράθυρα. Παράθυρα σε έναν κόσμο που αυτά που βλέπεις και αυτά που νιώθεις, άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, πονάνε. Πονάνε βαθιά. Η παράσταση – Εικαστική Εγκατάσταση, εμπνευσμένη από μια σκηνική οδηγία της Σάρα Ρουλ στο ‘Παιχνίδι της Μελαγχολίας’, ‘Πώς να γίνεις αμύγδαλο;’ στη σκηνή του Bios συνδιαλέγεται με το σήμερα.

 

‘H Τίλλη είναι μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται σε τράπεζα. Η τράπεζα θεωρεί ότι η νεαρή Τίλλη πάσχει από μελαγχολία, γι’ αυτό τη στέλνει στη Λάουρα. Η Λάουρα είναι μία ψυχίατρος χωρίς αισθήματα. Η Τίλλη, εν τω μεταξύ, γνωρίζει τυχαία τον Φρανκ, στην τράπεζα όπου εργάζεται, και ερωτεύονται.  

Η Τίλλη με την Άννα ανταλλάσσουν τις σκέψεις τους στο κέντρο ομορφιάς της Άννας, όπου η Τίλλη περνάει συχνά τα βράδια.

Μέσα σε όλα αυτά, η Τίλλη περνάει το χρόνο της κοιτάζοντας έξω από τα παράθυρα.

Κάποια στιγμή την ώρα που κοιμάται η Τίλλη, ο Φρανκ φυλάσσει τα δάκρυά της σε ένα δοχείο.

Πλησιάζοντας η μέρα των γενεθλίων της, γίνεται χαρούμενη, κι όλο και πιο χαρούμενη, κι όλο και πιο χαρούμενη... πράγμα που την οδηγεί στο να πιει μια γουλιά απ' το δοχείο των δακρύων της. Η Τίλλη τότε εξαφανίζεται. Και στη θέση της βρίσκεται ένα αμύγδαλο.

Θα μπορέσει άραγε κάποιος να πάει να τη βρει εκεί που βρίσκεται;’

Το έργο ‘Πώς να γίνεις αμύγδαλο;’ στη σκηνή του Bios αγαπά τα παράθυρα! Αυτά, άλλωστε, αποτελούν τη βάση αυτής της παράστασης - σκηνικής εγκατάστασης, με το σκηνικό γεμάτο παράθυρα, που κοινό τους είναι ότι βρέθηκαν όλα πλάι στα σκουπίδια ή μέσα στους μεγάλους κάδους για μπάζα της Αθήνας. Και κουβαλούν ένα μεγάλο παρελθόν και μια ιστορία που δυστυχώς ποτέ δεν θα μπορέσει να ειπωθεί, αν και τα ίδια μπορούν να πουν την ιστορία αυτού του έργου που απενοχοποιεί κατά κάποιον τρόπο τη μελαγχολία, προσδίδοντάς της μια τρυφερή ευγένεια. Δείχνει τη δυσκολία ενός μελαγχολικού ατόμου, όπως η Τίλλη, να ενταχθεί στην κανονικότητα που προτείνεται από τη σημερινή κοινωνία. Και σε προκαλεί να σκεφτείς μήπως η μελαγχολία είναι μια πιο ειλικρινής στάση του ανθρώπου απέναντι στη ίδια του τη φύση.

Μετάφραση – Προσαρμογή – Σκηνογραφία – Ερμηνεία: Κορίνα- Άννα Γκουγκουλή & Ιφιγένεια Καραμήτρου/ Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιόλη Ανδρεάδη.

Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη στις 20.15 | Και τα Σάββατα 23 & 30 Δεκεμβρίου στις 19.00 (Από Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 έως 26 Φεβρουαρίου του 2018).

Bios: Πειραιώς 84 |τηλ. 210 3425335.